Diabeti gjatë shtatzënisë dhe fëmija i nënës me diabet

242

KËSHILLË! Mbani nën kontroll diabetin gjatë shtatzënisë, mund të rrezikojë seriozisht fëmijën tuaj

Diabeti është sëmundje e shkaktuar nga çrregullimi endokrin i funksionit të pankreasit. Pankreasi është një gjëndër shumë e rëndësishme në organizmin e njeriut, ku prodhohet insulina, hormon, i cili e rregullon nivelin e glukozës në gjak. Insulina ndihmon hyrjen e glukozës në qelizat trupore e që e shfrytëzojnë atë si burim të energjisë dhe rritjes. Tek diabetikët, prodhimi i insulinës është i zvogëluar (tipi 1), ose nuk vepron në organe (tipi 2). Diabeti shfaqet edhe gjatë shtatzënisë. Lidhur me pyetjes se: Cili është rreziku i diabetit tek nëna dhe fëmija gjatë shtatzënisë? Si mund të përballemi me këtë sëmundje, duke ia pakësuar rreziqet? Cilat janë shkaqet që çojnë në shfaqjen e kësaj sëmundjeje dhe cilat janë këshillat që duhet të ndjekim për parandalimin e saj, kemi përgatitur për suplementin “Mjeku në familje”, materialin e mëposhtëm.

Çka është diabeti gestational?

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf