Nesër do të lexoni/ Prof. Alqi Naqellari: Java ndërkombëtare e parasë

180
Në këtë shkrim nuk do flasim për paranë dhe rolin e saj në ekonomi por do japim disa të dhëna në formë kuriozitetesh që janë tërheqëse për të gjithë. Materialet e këtij shkrimi janë marrë nga interneti. Në këtë shkrim nuk flitet për paranë shqiptare. Ajo do jetë objekt i një shkrimi tjetër. 
Kuriozitete për dollarin
Paraja është shumë e mirë, por është edhe shumë e pistë, madje ka edhe kokainë
Fraza “para e kokainës” nuk i referohet vetëm parave të marra nga barnat që merren. Tani fjalë për fjalë do të thotë se gati 80% e kartëmonedhave të dollarit kanë gjurmë të kokainës mbi to. Studiuesit në Universitetin e Nju Jorkut testuan faturat e dollarit dhe gjetën qindra lloje të ndryshme të baktereve, raporton Wall Street Journal. Seriozisht, gjetjet e tyre do të bëjnë që ju të doni të futni dorashka gome para se të prekni para në letër. Sipas raportit, Jane Carlton, drejtoreshë e sekuencimit të gjenomit në Q. G. S. Biologjisë të NYU, tha: “Ishte e mahnitshme për ne. Në fakt gjetëm se mikrobet rriten me para.”. Ata gjetën baktere që shkaktojnë ulcerat gastrike, pneumoni, helmim me ushqime, infeksione të stafeve dhe gjenet që janë përgjegjës për rezistencën antibiotike.” Nga rupi në euro, paratë e letrës janë një nga artikujt më të përhapur në botë. Higjienistët kanë kohë që kanë shqetësuar se mund të bëhet burim infektimi “.”Studiuesit e NYU identifikuan 3,000 lloje bakteresh në të gjitha – shumë herë më shumë se në studimet e mëparshme që shqyrtuan mostrat nën një mikroskop”, shkroi Robert Lee Hotz i WSJ…

Për më shumë lexoni nesër në Gazetën “Telegraf”