Dimitrov: Vijat e kuqe të gjuhës dhe përkatësisë etnike maqedonase

303
Shpëtim Zinxhiria

Vetëm dy ditë para raundit të ri të bisedimeve në Vjenë ndërmjet ministrave të jashtëm të Greqisë dhe Maqedonisë dhe ndërmjetësin e OKB-së, Metju Nimic, Nikola Dimitrov përsëriti vijat e kuqe e Shkupit në negociatat. Dimitrov, duke folur për TV stacionin Telma nuk ka zbuluar detaje të ecurinë e diskutimeve për emrin e Maqedonisë, por tha se “ne themi po për identifikim gjeografike ” Maqedonia “, nga” Maqedonia greke “, por pala greke duhet gjithashtu pranojë “gjuhën maqedonase dhe etnike.” Ministri i Jashtëm i Maqedonisë theksoi se papërkthyera emri kompleks nuk është e pranueshme. “Kompromisi me Greqinë duhet të bazohet në dy akset kryesore. Një emër me përcaktim gjeografik që e dallon “Maqedoni” nga Maqedonia greke dhe pranimin nga Greqia që ne jemi “maqedonas” të cilët flasin gjuhën “maqedonas”, “tha ai. Nikola Dimitrov gjithashtu theksoi se propozimi i fundit i Metju Nimic nuk është e qartë se emri i propozuar për zgjidhjen duhet të jenë të papërkthyera. Shefi i diplomacisë së Maqedonisë theksoi se emri i zgjedhur dhe do të përfshijë një përcaktim gjeografik duhet të “ruajtur identitetin tonë me dinjitet”, duke u përgjigjur në pozicionin grek papërkthyera erga omnes emrin përbërë.