Azdreni/ Poezi

  296

  Mëma….

   Fjalë e bukur fjalë e shenjtë

  thellë në zemër që tingëllon
  s’ka në botë gjë më e shtrenjtë
  s’ka si mëmën kur kujton

  Mëmë mëmë frym e larë
  rreze drite yll qiellor
  plot mëshirë e mall të zjarrtë
  Që nga gjinjtë e saj të dlirë
  vilet jeta pa shterim
  që nga zemra e saj ka mbirë
  dashuri dhe mallëngjim

  Si nër gaz dhe nër vuajtje
  veç një mëmë të larton
  sa ka frym’ e sa ka rrojtje
  mendjes kurrë s’të harron

  Qdo rreziku rri të ruan
  bën detyrë si luftëtar
  si dëshmori heq e vuan
  për të zemrës saj thesar

  Kush s’di vlerën e një nëne
  është pa ndenj e shpirt mizor
  bir skëterre e frymë nëne
  është i vet tradhëtor !

  Kthime…..

  Kur të pashë me s’të lashë,
  T’u afrova e s’ tu ndashë
  Dhe me zë t’ ëmbël të thashë:
  “Sa të dua o moj vashë!”
  Edhe në gjunjë të rashë,
  T’u luta gjersa u vrashë
  Po nga zemëra psherëtita
  U treta, u lebetita,
  Se asnjë fjalë s’të qita,
  Gjersa shpresën far’ e ngrita
  Se m’ u mërzit sa të prita,
  Aq sa u ngrys edhe dita.

  Vetëm pastaj unë u zgjova
  Dhe mendjen time ndërrova
  Kur zemërën ta kuptova
  Dhe ika e të harrova,
  Nga tërë mundimet shpëtova
  Si dhe shpirtin e qetova.
  Pastaj ti mbrëmanet herët
  Më vjen rrotull si një shqerrë
  Si një fytyrë në verë
  Dhe më lutesh aq herë
  Po tashti shëko të tjerë
  S’e s’të dua moj e mjerë.

  Dua

   

  Mbi bar dua të prehem,

  të këndoj, të dëfrehem!

  Të shoh rreth bagëtinë,

  kur hanë edhe pinë.

  Të shoh fushat e blera,

  bimrat kur fryn era,

  njerëzit kur punojnë

  dhe çupat kur këndojnë!

  Ah! Dua edhe lulet,

  kur i shfaqin pekulet!

  Dhe fluturat që venë,

  mbi to dua të jenë,

  bilbili t’ia thotë,

  dielli t’ jet’ i ngrohtë,

  pylli të gjelbërojë,

  qyqja të mos pushojë!

  Dua edhe Shqipërinë,

  se atje kam shtëpinë,

  ku rrija nëpër ferrat

  edhe lozja me shqerrat:

  për këto kam dëshirë

  edh’ as dua më mirë,

  veç atje dua të shkoj

  sa të jem e sa të rroj!

   

  Atje

  Atje poshtë, nën atë breg,

  nëpër lisat ku dielli s’djeg,

  ku vesa bukur që shkëlqen,

  atje të bares më pëlqen!

  Atje ku bari gjelbëron

  edhe lulja tek mbretëron,

  ku bilbili më s’ka pushim,

  për atje kam një mallëngjim!

  Të pylli ku lozin zoçkat,

  thëllëzat e përpoloçkat,

  ato më kënda t’i shikoj,

  atje, besa, dua të rroj!

  Atje tek burimi po rrjedh

  nënë hije, futur nënë bredh,

  atje më pëlqen të shtrihem,

  atje të fle dh’ atje të ngrihem!

  Atje te mali, ku fryn era,

  sa mban dita, sa mban vera,

  atje më pëlqen të bares,

  atje të rroj gjersa të vdes!

  Atje n’ at’ vend të Shqipërisë,

  n’ ato mal’ e ato vise,

  e them me zemër, jo me fjalë,

  atje dua shpirti t’ më dalë!