Spiro J. Koleka dhe fati tragjik i atdheut Gjithë Labëria dhe Mallakstra: Duam Ismail Qemalin deputet

663
Revolucioni xhonturk, 1908, çeli vizione të reja edhe për vlonjatët, të cilët jo vetëm e mbështetën atë për përmbysjen e despotizmit të Portës së Lartë, por me shpalljen e Kushtetutës (Hyrietit) shpresuan për fitimin e një varg të drejtash kombëtare të tyre, ashtu si popuj të tjerë të perandorisë. Spiro J. Koleka, së bashku me atdhetarë të tjerë si: Hamza Isai, Abaz Mezini, Ymer Radhima, Elmaz Xhaferi, Kristo Karbunara, Jani Minga e Ibrahim Abdullahu, në bashkëbisedimet dhe letërkëmbimet me Ismail Qemalin, Zihni Abaz Kaninën e Shahin Kolonjën, mësuan se, me shpalljen e Kushtetutës së 23 korrikut 1908, qysh në ditët e para të pushtetit të tyre, Turqit e Rinj ishin “kundër zgjidhjes së çështjes kombëtare shqiptare”.
Takimet e Kolekës me Ismail Qemalin dhe Kadri Gjatën e Nuçi Naçin në Janinë
për më tepër lexoni Gazetën Telegraf