Nesër do të lexoni/ Figura e Skënderbeut në tregimet popullore

49
Prof. Dr. Agron F. Fico, H.C.
Shekulli XV është shekulli i luftërave tona të mëdha popullore kundër pushtuesve osmanë. “Moti i Madh i Arbrit” ka hyrë në traditën luftarake të mbarë kombit tonë si një gurrë shumë e çmueshme, që ka rritur vazhdimisht nëpër shekuj ndërgjegjen patriotike të luftërave për liri dhe pavarësi. Gjergj Kastrioti-Skënderbeu, për 25 vjet me radhë, me armë në dorë, i vuri gjoksin trimërisht hordhive të sulltanëve dhe gjithnjë doli fitimtar. Por rëndësia e qëndresës shqiptare dhe luftërave kundër turqve osmanë është tepër e gjerë. Skënderbeu, në krye të shqiptarëve legjendarë, shpëtoi Evropën, shpëtoi krishterimin nga kërcënimi dhe rreziku i islamizmit osman.
Populli ynë, me fjalën e vet artistike, ngjarjet e këtyre viteve i ka skalitur në këngët dhe tregimet e mrekullueshme, në të cilat shkëlqen krenaria kombëtare, dashuria për Atdhe dhe liri. Tregimet…


Për më shumë lexoni nesër në Gazetën “Telegraf”