Bamirësit frenohen për Notre-Dame

159

Dy muaj pas zjarrit që shkatërroi Notre-Dame më 15 prill, do të mbahet  për herë të parë mesha  në katedralen e parisiane. Mesha do të jetë vetëm për disa njerëz, të gjitha në mënyrë strikte me një përkrenare sigurie, sepse struktura është ende e pasigurt. Puna po ecën ngadalë sepse pavarësisht shpalljeve të ditëve të para, u premtuan  850 milionë euro dhe  vetëm 9% kanë arritur, ekuivalente me rreth 80 milionë euro.

Këto pak  para erdhën  nga sipërmarrësit e mëdhenj në ditët pas katastrofës.

Nga François Pinault, kreu i grupit Kering të Bernard Arnault, i grupit Louis Vuitton Moet Hennessy, shumë bamirës  kishin premtuar fonde për rindërtim.

Por tani për tani, të vetmit që do të dalin përpara janë individët privatë që kanë dhuruar nëpërmjet transfertave bankare ose kontrolleve.

“Pagesat do të bëhen kur puna të përparojë”, – tha grupi i Arnault, duke shpjeguar se si paratë do të paguhen vetëm kur  të njoftohen tenderët.

Mirëpo, përfituesit e mëdhenj nuk janë në gjendje të lirojnë veten nga kritikat që i gjykojnë premtimet e tyre vetëm si një strategji marketingu.

Sipas “France Info”, donatorët janë duke pritur vetëm fillimin e vërtetë të punimeve, për tu siguruar  për paratë e tyre.

Macron siguron që brenda pesë vjetësh rindërtimi do të përfundojë, por tani për tani gjithçka po ecën ngadalë.

Mesha e parë, e festuar në “Ditën e Dedikimit të Kohës”, do të rezervohet për një grup të vogël fetarësh, duke përfshirë edhe Kryepeshkopin e Parisit, Monsinjor Michel Aupetit.

Besnikët, për momentin, duhet të jenë të kënaqur kur shohin katedralen e tyre në televizion.