Ja si të studioni në universitetet spanjolle

121
Sigal

Dokumentat bazë që nevojiten për të kryer studimet universitare dhe marrjen e gradave pasuniversitare në Spanjë. Si të aplikoni, programet, 5 universitetet më të preferuara dhe pajisja me vizat studentore

Përgatiti Albert Z. ZHOLI

  Si dhe pse të studioni në Universitetin në Spanjë?

Në Spanjë, organi menaxhues i arsimit është “Ministria e Arsimit”. Në Spanjë “Ligji i Arsimit” që bën kontrollet. Kjo mbështetet kryesisht nga qeveria e Spanjës. Studimi në universitet në Spanjë nuk është detyrë shumë e vështirë. Këtu është një përshkrim i shkurtër se si dhe pse të studioni në Universitetin në Spanjë?

Pse të studiojmë në Spanjë?

Studentë nga e gjithë bota vijnë se e kuptojnë që studimi në Spanjë është një përvojë me të vërtetë e bukur që të mbush me qëndrime dhe koncepte të reja për jetën.

Një sistem i shkëlqyeshëm arsimor: Spanja ka një shans të madh për të mësuar pavarësisht nga niveli juaj i lartë dhe pavarësisht nga universitetet që keni zgjedhur për studimet tuaja.

Kosto të përballueshme të jetesës: Kostot e jetesës në Spanjë mund të jenë të përballueshme.

Klima e mrekullueshme: Spanja ka katër sezone, me secilin prej atyre sezoneve që ofron mot të bukur. Temperatura mesatare në dimër është 6 gradë, një temperaturë e këndshme.

Atmosfera e hedhur prapa: Vendi është harmonik dhe njerëzit janë miqësorë.

Dokumentet bazë

Kështu, kandidatët duhet të dorëzojnë një CV në gjuhën angleze, një kopje të pasaportës, vërtetim studenti (të përkthyer në mënyrë zyrtare në gjuhën angleze). Gjithashtu, aplikanti duhet të dorëzojë edhe një listë notash të nivelit master të përkthyer në mënyrë zyrtare në gjuhën angleze si dhe një letër motivimi e një certifikatë të gjuhës së huaj (IELTS minimumi 6.0 dhe 5.5 pikë për çdo element).

Si të aplikoni në një Universitet në Spanjë?

Të aplikosh për një universitet në Spanjë është hapi i parë për të bërë ëndrrat e tua të vërteta. Të gjithë universitetet në vend kërkojnë që një kërkesë duhet të plotësohet. Për fat të mirë do të zbuloni se plotësimi i këtyre aplikacioneve të kolegjit është shumë i lehtë dhe i thjeshtë për t’u bërë, dhe ju merr vetëm një sasi të shkurtër të kohës tuaj.

Programet dhe Pranimet e Diplomës Bachelor

Nëse dëshironi të fitoni një diplomë Bachelor në një universitet të Spanjës, procesi i plotësimit të një aplikimi do të ndryshojë në varësi të vendit në të cilin merrni arsimin tuaj të mesëm.

 

Studentët Evropianë

Për ata që janë në një vend evropian, tenderimi i aplikimit zhvillohet përmes SNUDE, Universiteti Kombëtar Spanjoll për Edukimin në Distancë. Pas përmbushjes së aplikacionit, ai duhet të shtypet dhe të postohet në adresën e caktuar të treguar në faqen e internetit.

Aplikimi në një Universitet për gradë pasuniversitare

Ata që janë në kërkim të një diplome pasuniversitare duhet të komunikojnë me institucionin, ata janë të përfshirë në pjesëmarrjen e drejtpërdrejtë për të mësuar kërkesat e pranimit. Në shumicën e rasteve, do të duhet të paraqisni prova të diplomës suaj bachelor, një kopje të butë të pasaportës dhe kopjeve. Kështu që e gjitha për studimin në Universitetin në Spanjë.

Universitetet më të mira në Spanjë për 2019-2022 për studentët ndërkombëtarë

  1. Universiteti i Valencias (La Universitat de València)
  2. Universiteti Pablo de Olavide (Universidad Pablo de Olavide)
  3. Universiteti i Granadës (Universidad de Granada)
  4. Universiteti i Salamancës (Universidad de Salamanca)
  5. Universiteti i Deusto (Universidad Deusto)

Vizat e studentëve

Çdo vit, mijëra të rinj nga e gjithë bota studiojnë në Spanjë. Në shumë raste ata regjistrohen në programet universitare për një vit apo semestër, herë të tjera vijnë si studentë të diplomuar, dhe shumë njerëz vijnë në mënyrë specifike për të mësuar Kastilianisht në një institut gjuhësor (Spanjishtja Kastiliane i referohet larmishmërisë së Spanjishtes Evropiane të folur në Spanjën Veriore dhe Qendrore ose siç njihet ndryshe gjuha standarde për radio dhe televizion) . Nëse doni të studioni në Spanjë për më shumë se tre muaj do ju duhet një vizë studenti. Ju nuk mund ta merrni këtë vizë në Spanjë dhe nuk mund të dërgohet me postë askund brenda Spanjës, kështu që duhet të aplikoni teksa jeni ende në shtetin e origjinës. Për shkak se Spanja është një vend shumë i preferuar nga studentët, koha e përpunimit për aplikimet mund të marrë më shumë se një muaj kështu që është më mirë të paraqisni të gjitha dokumentet edhe më parë.

Rregullat ndryshojnë në çdo konsullatë, por në përgjithësi ato kanë të njëjtin format dhe lloje dokumentesh që kërkojnë e shumicën e rasteve aplikacionet duhet të dorëzohen personalisht. Disa konsullata e ndjekin në mënyrë strikte këtë rregull, por ka dhe të tjera që lejojnë të aplikojë prindi dhe jo vetë studenti. Për të qenë të sigurt mbi specifikat është më mirë të telefononi paraprakisht. Gjëja e parë që do ju duhet është aplikimi në vetvete, dhe mund të shkarkohet nga faqet e internetit të konsullatave. Sapo të keni plotësuar formën do të keni për të shtuar disa gjëra më shumë në listën tuaj para se jeni gati për të aplikuar.

Fillimisht pasaporta juaj (e cila duhet të jetë e vlefshme për të paktën gjashtë muajt e ardhshëm) me aplikimin tuaj. Të shtoni katër foto aktuale me masën e kërkuar të pasaportës me background të bardhë. Përveç kësaj gjithashtu do tu kërkohet të dorëzoni letrën origjinale që vërteton regjistrimin tuaj si një student me kohë të plotë në një universitet apo shkollë, dhe se duhet të ketë një seksion që siguron se keni paguar tarifën e shkollës. Mjeku juaj duhet të shkruajë një letër që siguron qeverinë spanjolle se nuk keni ethet e verdha, kolerë, ose plagën, dhe gjithashtu duke deklaruar se ju nuk vuani nga ndonjë varësi droge ose sëmundje mendore; letrat duhet të jenë të përkthyera në spanjisht. Nëse qëndrimi juaj në Spanjë do të jetë më i gjatë se gjashtë muaj do të duhet të shtoni një letër të sjelljes së mirë nga departamenti i policisë së çdo qytet që keni jetuar për të paktën gjashtë muaj gjatë pesë viteve të fundit, letra të cilat gjithashtu duhet të jenë të përkthyera në spanjisht.