Si të kuroni abscesin e mëlçisë dhe cirozën

447

Cilët janë shkaktarët e sëmundjes, shenjat, diagnostikimi dhe kur është koha e duhur për të shkuar tek mjeku

Abscesi i mëlçisë shkaktohet nga bakteret, parazitët, ose nga funget. Bakteret më të zakonshme janë Eschericia coli, Klebsiella pneumoniae, Bacteroides, Enterocoçus. Absceset bakteriale zakonisht pasojnë shtrirjen e infeksionit nga fshikëza e tëmthit. Mundet që absceset bakteriale të shkaktohen edhe nga përhapja hematogjene e infeksioneve nëpërmjet venës porta (rastet me apendisit ose me divertikulit), ose nëpërmjet arteries hepatike (rastet me endokarditit bakterial ose pneumoni). Parazitët që shkaktojnë abscese të mëlçisë zakonisht janë ameba. Shenjat e sëmundjes së mëlçisë janë: ethe, të dridhura, verdhëz, dhimbje në epigastër, ose në hipokondrin e djathtë, dhimbja mund të rrezatohet në shpatullën e djathtë…

Më tepër mund të lexoni në brendësi të gazetës “Telegraf” print