Sa ndikojnë vërtet tek fëmijët përrallat e natës së mirë

151
Sigal

Fëmijët thithin gjithçka rreth tyre kur janë të vegjël, ndaj është mirë ta përdorni dhe t’u mësoni disa zakone të shkëlqyera, si leximi.

Pavarësisht moshës, historitë e natës së mirë do të inkurajojnë zhvillimin e trurit të fëmijës suaj, do të forcojnë lidhjen tuaj dhe do ta ndihmojnë atë të fitojë aftësi të rëndësishme që do t’i shërbejnë për gjithë jetën.

Fëmija do të mësojë durimin

Të jesh i durueshëm është një aftësi e vlefshme në jetë që shumëve u mungon.

Për fat të mirë, fëmijët mund ta mësojnë këtë që në moshë të vogël, sepse dëgjimi i tregimeve që u lexoni fëmijëve të tyre i bën ata më të durueshëm.

Zhvillimi i durimit gjithashtu e bën fëmijën tuaj më të mirë në dëgjimin aktiv.

Kështu ai në të ardhmen do të jetë një dëgjues i mirë me të cilin të tjerët do të ndihen të vlerësuar.

Ai do të pasurojë fjalorin e tij

Studime të shumta kanë treguar se fëmijët shumë të vegjël, prindërit e të cilëve lexonin histori, më vonë mund të kuptonin më shumë fjalë sesa foshnjat që nuk i lexuan.

Rezultatet e një studimi treguan se fjalori pranues i fëmijëve u rrit me 40 për qind, ndërsa numri në grupin që nuk lexohej ishte 16 për qind.

Do të zhvillojë imagjinatën

Leximi na nxit imagjinatën, ndaj është e kuptueshme që e zhvillon imagjinatën edhe te fëmijët.

Sa më shumë që u lexojmë fëmijëve tanë, aq më e lehtë bëhet për ta të imagjinojnë fjalët dhe historitë që dëgjojnë.

Ky trajnim i vazhdueshëm i trurit përmirëson aftësinë e fëmijës për të imagjinuar dhe për të qenë më kreativ dhe i hapur ndaj ideve të reja.

Ai do të mësojë se çfarë është empatia

Ndjeshmëria dhe leximi janë treguar se shkojnë së bashku.

Kur prindërit e fëmijëve lexojnë tregime ose kur ata pak më të rriturit lexojnë histori vetë, ata kanë mundësinë ta shohin dhe ta përjetojnë atë histori nga këndi i personazhit.

Në këtë mënyrë, ata mund të kuptojnë se çfarë po ndodh me heronjtë, të ndiejnë përvojat e tyre dhe të kuptojnë ndjenjat e tyre, shkruan Bright Side .

Ai do të komunikojë më mirë me të tjerët

Leximi përmirëson aftësinë e fëmijës për t’u angazhuar dhe komunikuar.

Ndodh që shpesh fëmijët i ndërpresin prindërit me pyetje të ndryshme duke u lexuar, por kjo është në fakt një gjë shumë e mirë.

Mundohuni t’u përgjigjeni të gjitha pyetjeve të fëmijës dhe gjithashtu mund ta lidhni atë që po ndodh në tregim me diçka që ju ka ndodhur.

Ndihmoni fëmijën tuaj të përfshihet duke e pyetur atë se si ndihet personazhi ose çfarë mund të ndodhë më pas.

Ai do t’i kushtojë më shumë vëmendje

Fëmijët, veçanërisht ata të vegjël, e kanë të vështirë të ruajnë vëmendjen, kështu që historitë para gjumit do t’u mësojnë atyre aftësitë e përqendrimit dhe vëmendjes.

Për të dëgjuar historinë dhe për ta kuptuar atë, ata duhet të jenë të qetë dhe rezultati mund të jenë shpërthime më të rralla të zemërimit, nëse, të themi, fëmija i ka ato.

Në të njëjtën kohë, nëse i lexoni fëmijës tuaj rregullisht, ka shumë mundësi që ai të kujtohet më mirë dhe kjo do t’i sjellë dobi të madhe në shkollë dhe më vonë në jetë.

Ai do të zhvillojë një dashuri leximin

Nëse fëmijët fillojnë të lexojnë kur janë të vegjël, ata do të zhvillojnë një pasion për librin dhe leximin.

Dhe kjo do të thotë se ai do t’i dojë më vonë, ndoshta më shumë se video lojërat dhe TV, që është padyshim një plus.