Psikiatrit po paralajmërojnë një “tsunami” të sëmundjeve mendore nga izolimi gjatë pandemisë

243
Sigal

Ata janë veçanërisht të shqetësuar për fëmijët dhe të moshuarit më të vjetër që nuk po marrin mbështetjen e nevojshme për shkak të mbylljes së shkollës, mbylljes në vetvete dhe frikës nga spitalet.

“Tashmë ne po shohim ndikimin shkatërrues të Covid-19 në shëndetin mendor, me më shumë njerëz në krizë,” tha Prof Wendy Burn, president i Kolegjit Mbretëror të Psikiatërve.

“Ne jemi të shqetësuar për njerëzit që kanë nevojë për ndihmë tani, por nuk po e marrin atë. Frika jonë është se bllokimi po ruan problemet që më pas mund të çojnë në një cunami referimesh.”

Një psikiatër tha: “Në psikiatrinë e pleqëve nuk ka me asnjë pacient, unë mendoj se njerëzit kanë shumë frikë të kërkojnë ndihmë.”

Një tjetër shkruante: “Shumë prej pacientëve tanë kanë zhvilluar çrregullime mendore si rezultat i drejtpërdrejtë i përçarjes së koronavirusit – p.sh. izolimi social dhe stresi i rritur.

Dr Bernadka Dubicka, e cila drejton fakultetin e psikiatrisë së fëmijëve dhe adoleshentëve në RCP, tha: Ne jemi të shqetësuar që fëmijët dhe të rinjtë me sëmundje mendore që mund të jenë në vështirësi nuk po marrin mbështetjen që u duhen. Ne duhet të japim mesazhin se shërbimet janë ende të hapura dhe funksionojnë normalisht.

Dr Amanda Thompsell, një eksperte në psikiatrinë e pleqëve, tha që përdorimi i teknologjisë për të thirrur mjekun gjatë mbylljes ishte i vështirë për disa të moshuar.

Ata shpesh ishin “të gatshëm” për të kërkuar ndihmë, dhe nevoja e tyre për mbështetje të shëndetit mendor, ishte më e madhe se kurrë, shtoi ajo.

Në një studim ku përfshiu 1.000 njerëzve, shumë thanë se shëndeti i tyre mendor ishte përkeqësuar që nga fillimi i pandemisë, për shkak të ndërprerjes së rutinave që i mbajnë të sigurt dhe mirë.

Psikiatria Danielle Hamm tha se mund të duhen vite për disa njerëz të shërohen nga këto pengesa.