Këto ushqime që po konsumoni çdo ditë po ju dëmtojnë më shumë nga ç’mendoni

101
Sigal

Një studim i ri ka ngritur alarmin për njerëzit që pëlqejnë të hanë ushqime ultra të përpunuara, pasi disa kanë ndikime shumë të këqija në shëndetin tuaj, sipas një studimi të botuar në American Journal of Clinical Nutrition.

Një studim i veçantë në British Medical Journal sugjeroi se rreth 60% e burimit të energjisë së amerikanëve vjen nga ushqimet ultra të përpunuara. Artikujt përfshijnë pije të gazuara, noodles, ushqime të gatshme dhe ato që kanë një listë të gjatë të përbërësve dhe konservuesve të panjohur, raportoi Newsweek. Marrja e një ushqimi të tillë po i bën njerëzit të prirur për një mënyrë jetese jo të shëndetshme, duke i bërë ata të prekshëm ndaj sëmundjeve të ndryshme neurologjike, kardiovaskulare dhe të tjera.

Studimi aktual ka zbuluar gjithashtu se po i bën njerëzit më të dobët ose të brishtë. Është një gjendje që prek rreth 15% të të rriturve të moshës 65 vjeç e lart në SHBA, e lidhur me një reduktim të aftësisë për t’iu përgjigjur dhe përshtatur aktivitetit dhe lëndimit, një reduktim në forcën e muskujve, rritje të ndjeshmërisë ndaj stresorëve dhe ndryshime të tjera të ndryshme në fizik.

Studimi, i udhëhequr nga Teresa Fung në Shkollën e Shëndetit Publik në Harvard TH Chan, zbuloi: “Ushqimi ultra i përpunuar lidhej drejtpërdrejt me rrezikun e dobësisë,” shkruajnë studiuesit. “Ne kemi gjetur një rrezik më të lartë dobësie me çdo porcion në ditë të pijeve artificiale dhe të ëmbla me sheqer; yndyrë, spërkatje dhe erëza; kos dhe ëmbëlsira me bazë qumështi; dhe ushqime të tjera ultra të përpunuara. Hulumtimi ynë nxjerr në pah ndikimin e rëndësishëm të dietës në rrezikun e dobësisë tek gratë e moshuara,” shkroi një studiues. “Kjo sugjeron se nuk është vetëm ajo që hamë, por niveli i përpunimit të ushqimit që mund të luajë një rol vendimtar në plakjen dhe funksionin fizik.”.