Depresioni: Çrregullimi i rrezikshëm që kërcënon ata që përdorin mediat sociale

141
Sigal

Imazhet e idealizuara të internetit, të kombinuara me përdorimin e tepruar të mediave sociale mund të kërcënojnë seriozisht shëndetin mendor, pavarësisht nga tiparet individuale të personalitetit paralajmëron një studim i ri.

Një përfundim shumë i rëndësishëm është arritur nga një grup studiuesish, sipas gjetjeve të të cilit përdorimi i rrjeteve sociale shoqërohet me rritje të rrezikut të depresionit , pavarësisht nga personaliteti i çdo personi.

Hulumtimi, i botuar në Journal of Affective Disorders Reports, pohon, në mënyrë specifike, se të rinjtë që kalojnë shumë kohë në mediat sociale kanë një shans dukshëm të rritur për të përjetuar depresion brenda 6 muajve. Studimi u krye nga dr. Renae Merrill, një studente doktorature në Programin e Politikës Publike të Universitetit të Arkansas, në bashkëpunim me Kolegjin Shtetëror të Universitetit të Shëndetit Publik dhe Shkencave Njerëzore në Oregon, Dean Brian Primack dhe Chunhua Cao, asistent profesor në Kolegjin e Arsimit të Universitetit të Alabama.

“Kërkimet e mëparshme kanë lidhur depresionin me një sërë faktorësh të ndryshëm”, komentojnë autorët. “Megjithatë, literatura e disponueshme tregon mungesë provash në lidhje me mënyrën sesi ndërveprojnë tiparet e ndryshme të personalitetit me përdorimin e mediave sociale dhe depresionin. Studimi i ri trajton këto pyetje të rëndësishme kërkimore, duke gjetur lidhje të forta dhe lineare të depresionit me të gjitha tiparet e personalitetit.”

Studiuesit mblodhën të dhëna për më shumë se 1000 të rritur amerikanë të moshës 18-30 vjeç nga një bazë të dhënash e vitit 2018 nga Dr. Primack dhe kolegët nga Universiteti i Pitsburgut.

Ata matën depresionin duke përdorur Pyetësorin e Shëndetit të Pacientit, ndërsa përdorimi i mediave sociale u llogarit në bazë të llogarive të pjesëmarrësve për kohën që ata shpenzojnë çdo ditë në platformat dixhitale të njohura. Më në fund, personaliteti u mat përmes Inventarit të Pesë së Mëdhenj , sistemi që llogarit pesë elementët kryesorë të personalitetit: Hapja, Ndërgjegjshmëria, Ekstraversioni, Pajtueshmëria dhe Neuroticizmi.

Ndër gjetjet ishte se ata me, për shembull, nivele të ulëta të pëlqimit ose nivele të larta të neurotizmit ishin në rrezik të shtuar të zhvillimit të depresionit kur përdornin mediat sociale për më shumë se 300 minuta në ditë. Gjetja më e rëndësishme e studimit ishte se për secilën nga tiparet thelbësore të personalitetit, përdorimi i mediave sociale ishte i lidhur fort me zhvillimin e depresionit.

Autorët argumentojnë se krahasimi problematik social që ndodh në hapësirën dixhitale përforcon ndjenjat negative të njerëzve për veten dhe të tjerët. Në fund të fundit, rritja e angazhimit me mediat sociale redukton ndërveprimin ndërpersonal dhe aktivitetet jashtë shtëpisë.
Vlen të theksohet se depresioni është shkaku kryesor i mosfunksionimit dhe vdekshmërisë në mbarë botën. Prandaj, hulumtimi thekson nevojën urgjente për të zhvilluar strategji që synojnë parandalimin dhe trajtimin e depresionit.

“Gjetjet kanë një rëndësi të madhe në një epokë të zgjerimit dhe integrimit teknologjik. Kontakti online rrit shanset për keqkomunikim apo keqkuptim, duke shkaktuar vështirësi në marrëdhëniet njerëzore dhe rrezik të mundshëm për çrregullime mendore”, komenton Dr. Merrill.

“Njerëzit kanë një nevojë të lindur për lidhje dhe mirëkuptim shoqëror. Përvoja e mediave sociale mund të përmirësohet përmes ndërgjegjësimit më të mirë të emocioneve tona dhe lidhjes sonë me të tjerët në situata të ndryshme të jetës. Kjo mund të kontribuojë në përmirësimin e cilësisë së marrëdhënies, përmes komunikimit më efektiv dhe zhvillimit të interesit për të tjerët dhe veten tonë”, përfundon ai.