Senida Mesi: Kur do të ketë rritje pagash e pensionesh. Nga puna do ikin ata që…

714
Zv. kryeministrja Senida Mesi sqaroi në një intervistë për “Gazeta Shqiptare” se nuk do të ketë teserë partie për të mbrojtur ata punonjës apo drejtues administrate që marrin ryshfet dhe abuzojnë me detyrën.
“Nuk do të ketë rëndësi se çfarë teserë partie kanë apo sa miq kanë, ajo që na intereson është se si e kryejnë detyrën dhe se si i shërbejnë qytetarit dhe biznesit”, tha Mesi.
Ajo e cilësoi “historike” reformën në shërbimet administrative. E pyetur në lidhje me rritje pagash e pensionesh, Mesi tha se “për vitin 2018-të, në buxhetin e shtetit janë parashikuar 1.8 miliardë lekë për indeksimin e pensioneve. Kjo për të kompensuar pasojat e ndryshimit të çmimeve të mallrave dhe të shërbimeve të zgjedhura për nivelin minimal të jetesës së pensionistëve“.
Ndërkohë, për vitin 2018-të, në buxhetin e shtetit janë parashikuar 1 miliard lekë për rritjen e pagave të një kategorie të caktuar të punonjësve të administratës publike, kryesisht në fushën e arsimit dhe shëndetësisë, bëri të ditur Mesi.
Sa i përket punësimeve “për vitin 2018-të është miratuar VKM për punonjësit e përkohshëm dhe me kontratë. Shtesa e njoftuar është numri i punonjësve dhe praktikantëve me kontratë të përkohshme për vitin 2018-të në njësitë e qeverisjes qendrore me një total që është 1752 punonjës”.
Znj. Mesi, pas ndarjes së koalicionit me LSI, duket se administrata ka pësuar edhe ndryshime. Kanë ardhur ato si pasojë e ndarjes së tepsisë në mënyrë të re apo si nevoja shtesë?
Pikënisja jonë është besimi që qytetarët na shprehën qartë me anë të votës në zgjedhjet e qershorit 2017-të dhe më tej në dëgjesat publike gjatë verës së kaluar. Sugjerimet dhe shqetësimet e tyre të shprehura edhe përmes “Platformës së Bashkëqeverisjes” na japin inpute të vazhdueshme e të vlefshme për t’u përmirësuar e vetëkorrigjuar. Bazuar në këtë vullnet të plotë të qytetarëve shqiptarë, ne si qeveri kemi përgjegjësinë dhe angazhimin përballë secilit prej tyre për të luftuar korrupsionin në çdo qelizë, për të bërë një shtet ligjor e të drejtë, për të rritur punësimin e investimet, si edhe për t’u bashkuar në familjen evropiane. Krahas proceseve të një rëndësie madhore si reforma në drejtësi dhe vetingut – “ilaçet e duhura” për të luftuar korrupsionin dhe krimin e organizuar – zgjidhja jonë për t’iu përgjigjur nevojave dhe kërkesave të çdo qytetari dhe sipërmarrësi është: modernizimi dhe dixhitalizimi i gjithë aparatit burokratiko-administrativ dhe i shërbimeve, çka po sjell një ndryshim rrënjësor të praktikave dhe kulturës së punës në administratën publike dhe një transformim historik të marrëdhënies shtet-qytetar dhe shtet-biznes.
Qëllimi është t’i japim fund qasjes së ‘rehatisë së të punuarit në shtet’ apo mendësisë ‘në mos do të rrjedhë, do të pikojë’. Në administratën publike nuk mund të lejohen sjellje që i shërbejnë interesave të ngushta private apo interesave të caktuara klienteliste. Kushdo që do të punojë në administratë publike, duhet të hyjë me përkushtim për t’i shërbyer qytetarit dhe biznesit. Të jeni të bindur që nga puna do të ikin të gjithë ata që e shohin pozicionin e tyre në administratë si një burim përfitimi përmes ryshfeteve apo abuzimeve, të gjithë ata që neglizhojnë detyrën dhe që nuk u shërbejnë qytetarëve. Nuk do të ketë rëndësi se çfarë teserë partie kanë apo sa miq kanë – ajo që na intereson është se si e kryejnë detyrën dhe se si i shërbejnë qytetarit dhe biznesit.
Përmes reformës së shërbimeve administrative dhe transformimit të marrëdhënies shtet-qytetar e shtet-biznes, po bëjmë të mundur të këpusim njëherë e përgjithmonë këto fije të koklavitura të ryshfeteve dhe korrupsionit të jetës së përditshme. Po lehtësojmë procedurat e thjeshtojmë dokumentet. Dhe ky është vetëm fillimi i një reforme gjithëpërfshirëse me në qendër qytetarin. Ne jemi të lumtur dhe mirënjohës që kemi mbështetjen e qytetarëve dhe të biznesit në këtë proces reformimi dhe besojmë që impakti i tij pozitiv do të ndjehet gjithmonë e më shumë. Ne jemi këtu në shërbim të qytetarëve dhe në përgjigje të nevojave të zhvillimit të biznesit dhe rrjedhimisht të vendit.
Sigal