Kuvendi – Pritet hedhja e shortit: Mes 52 emrave përzgjidhen 9 anëtarët e KED

488
Hidhet sot shorti për të zgjedhur anëtarët e Këshillit të Emërimeve në Drejtësi. I pranishëm është dhe kryetari i Kuvendit, Ilir Meta dhe përfaqësues të disa institucioneve.
Katër institucionet Gjykata Kushtetuese, Gjykata e Lartë, Këshilli i Lartë i Drejtësisë dhe Prokuroria e Përgjithshme kanë dorëzuar 52 propozimet e tyre, mes të cilëve do të përzgjidhen 9 anëtarët e Këshillit të Emërimeve në Drejtësi.
Gjykata Kushtetuese ka propozuar të 8 anëtarët e saj, Gjykata e Lartë ka propozuar 18 gjyqtarët e vet, KLD ka propozuar 28 emra dhe Prokuroria e Përgjithshme ka dorëzuar 3 propozime.
Këshilli i Emërimeve në Drejtësi është organi i parë i arkitekturës së sistemit të drejtësisë pas Kushtetutës së miratuar në 21 korrik.
Nga shorti do të përzgjidhen 9 anëtarët e këtij Këshilli që kanë një mandati 1 vjeçar.
Dy anëtarët e Këshillit do vijnë nga Gjykata Kushtetuese, 1 nga Gjykata e Lartë, 1 nga Prokuroria e Përgjithshme, dy gjyqtarë nga Gjykatat e Apelit dhe një nga Gjykata Administrative.
Anëtarët e zgjedhur të Këshillit për Emërimit në Drejtësi do të ushtrojnë funksionin e tyre pasi t’i nënshtrohen proçesit të vettingut.
Të pranishëm në hedhjen e shortit do të jenë edhe përfaqësues të Avokatit të Popullit, të grupeve parlamentare dhe përfaqësues ndërkombëtarë.
Ja 52 emrat 
Gjykata Kushtetuese në përgjigjen e saj deklaron se kriterët për të qënë pjesë e këtij institucioni të ri të Drejtësisë i plotësojnë 8 anëtarët e saj
Bashkim Dedja,
Vladimir Kristo,
Vitore Tusha,
Altina Xhoxhaj,
Fatmir Hoxha,
Gani Dizdari
Fatos Lulo 
Besnik Imeraj.
Ndërsa Gjykata e Lartë ka përcjellë listën me 13 emrat e gjyqtarëve 
1. Arjana Fullani
2. Andi Çeliku
3. Aleksander Muskaj
4. Guxim Zenelaj
5. Edmond Islamaj
6. Mirela Fana
7. Medi Bici
8. Shkelzen Selimi
9. Artan Zeneli
10. Admir Thanza
11. Tom Ndreca
12. Artan Broci
13. Ardian Dvorani
Prokuroria e Pergjithshme propozon prokurorët
Rovena Gashi,
Gentian Trenova
Fatjona Memcaj.
Ndërkaq Këshilli i Lartë i Drejtësisë përcjell 28 emra si kandidatë për KED, duke argumentuar se të gjithë gjyqtarët e gjykatave të Apelit dhe të gjykatës administrative te shkalles se pare, plotesojne kushtet e parashikuara
1. Gjyqtar Andi CIVICI, prane Gjykates se Apelit Tirane.
2. Gjyqtar Artur KALAJA, prane Gjykates se Apelit Tirane.
3. Gjyqtare Elbana LLURI, prune Gjykates se Apelit Tirane.
4. Gjyqtar Ervin METALLA, prane Gjykates se Apelit Tirane.
5. Gjyqtar Fatri ISLAMAJ, prane Gjykates se Apelit Tirane.
6. Gjyqtar Desart AVDULAJ, prane Gjykates se Apelit Durres.
7. Gjyqtar Enton DHIMITRI, prand Gjykates se Apelit Gjirokaster.
8. Gjyqtar Olsi XHAVELLA, prand Gjykates se Apelit Korce.
9. Gjyqtar Aleks NIKOLLI, prand Gjykates se Apelit Shkoder.
10.Gjyqtare Alma LIcAJ, prand Gjykates se Apelit Vlore.
11.Gjyqtare Brikena UKPERAJ LUBONJA, prand Gjykates se Apelit Vlore.
12.Gjyqtare Klodiana GJYZARI, pima Gjykates se Apelit Vlore.
13.Gjyqtare Margarita BUHALI, prand Gjykates se Apelit Vlore.
14.Gjyqtare Albana BOKSI, prand Gjykates se Apelit per Krime te Renda.
15.Gjyqtar Gurali BRAHIMLLARI, prand Gjykates se Apelit per Krime te Renda; 16.Gjyqtare Altina NASUFI, prand Gjykates Administrative te Apelit Tirane;
17.Gjyqtar Amarildo LAcI, prand Gjykates Administrative te Apelit Tirane;
18.Gjyqtare Rilinda SELIMI, prand Gjykates Administrative te Apelit Tirane;
19.Gjyqtare Bernina KONDI, prand Gjykates Administrative te Apelit Tirane;
20. Gjyqtare Blerona HASA, prand Gjykates Administrative te Apelit Tirane;
21. Gjyqtare Fjoralba PRIFTI, prand Gjykates Administrative te Apelit Tirane;
22. Gjyqtar Kastriot SELITA, prand Gjykates Administrative te Apelit Tirane;
23. Gjyqtar Artur MALAJ, prane Gjykates Administrative te Apelit Tirane.
24. Gjyqtare Elda VRIONI, prand Gjykates Administrative td Shkalles se Pare Tirane;
25. Gjyqtar Gentian MEDJA, prand Gjykates Administrative te Shkalles se Pare Tirane;
26. Gjyqtare Gentiana MK/kJ, prand Gjykates Administrative te Shkalles se Pare Tirane; 27. Gjyqtare Nafije CURRI HASKO, prune Gjykates Administrative te Shkalles se Pare Tirane;
28. Gjyqtare Klodiana VEIZI MEMA, pima Gjykates Administrative te Shkallds se Pare Durres.
Sigal