79 % e të rinjve duan largohen përgjithmonë dhe të emigrojnë nëpër botë

469
Sigal

Shqipëria, me normën më të lartë në botë, si vend emigrues. Shkaqet janë; papunësia, varfëria, humbja e shpresës

Për shumë vite me radhë, mosha e re e popullsisë është konsideruar nga ekonomistët si shpresa më e madhe e Shqipërisë drejt zhvillimit të shpejtë ekonomik. Por, kjo shpresë po shuhet! “Dua të iki sa më parë. E kam menduar të iki në Gjermani!”, tha një i ri shqiptar. Sipas një vrojtim të “Gallup”, 79 për qind e të rinjve shqiptarë nga 15-29 vjeç duan të largohen përgjithmonë nga Shqipëria. Kjo është norma më e lartë në botë, me diferencë të theksuar nga të gjitha vendet e tjera, përfshirë ato në konflikte të armatosura. Ndër vendet e Rajonit, shifra e dytë më e madhe vihet re në Bosnje-Hercegovinë, me 62 për qind, e më pas Maqedonia me 51 për qind, ndërkohë që për Serbinë dhe Malin e Zi, pjesa e të rinjve që duan të largohen është më e ulët se 50 për qind.

Po pse të rinjtë shqiptarë duan ta braktisin vendin e tyre?

“Sepse nuk ka punë, sepse është shumë e vështirë jetesa”, thotë një tjetër i ri. Sipas INSTAT-it, në tremujorin e dytë të vitit, papunësia për moshat nga 15-29 vjeç ishte 22.6 për qind, gati dy herë më e lartë sesa papunësia mesatare. Por, më shumë sesa mungesa e punës, të rinjtë i largon humbja e shpresës. “Sepse këtu nuk ka të ardhme!”, tha një e re shqiptare. Mes të rinjve ka dhe nga ata që e shohin të ardhmen në Shqipëri. Por kjo është pakica… “Sepse po ikëm ne, kush do të qëndrojë këtu?”, tha një i ri. Largimi i të rinjve po shndërrohet në një nga problemet më të mëdha të Shqipërisë, një fenomen që ka pasoja të mëdha negative për të ardhmen e ekonomisë, financave publike, por edhe në rrafshin social.

Shqipëria 79 % e të rinjve duan të migrojnë

Bosnje-Hercegovinë, me 62 për qind,

Maqedonia me 51 për qind,

Serbia 51%

Mali i Zi 44 %