Prof. Alqi Naqellari: Historia e Bankave dhe e Lekut në Shqipëri

1311
Me rastin e javës ndërkombëtare të parasë, në vazhdimin e shkrimit të parë me kuriozitete për paranë në botë, kemi përgatitur një material mbi historinë e bankave dhe të lekut në Shqipëri. Nuk pretendojmë që e kemi shterur informacionin. Materiali është strukturuar më së shumti në formë të një informacioni të thjeshtë i shoqëruar me fotot përkatëse.
Banka e Parë në Shqipëri është themeluar që në 1850. Kjo e vërtetë është zbuluar nga F.Shaska që e ka publikuar në librin e tij modest prej 32 faqesh. Në faqen 8 të librit thuhet: “Bezhanët e Vlorës sollën me vete mentalitetin e kapitalit të lëvizshëm, pasurimin nëpërmjet parasë, tregëtisë. Aty nga fillimi i shekullit të XIX ndërtuan në lagjen Muradie të Vlorës një shtëpi për banim e cila është edhe sot pronë e tyre e banon një familje Bazhani”1. Në fasadën e kësaj godine ndodhet një pllakë bronxi ku shkruhet ”ASSICURAZIONI GENERALI TRIESTE 1831”. Marëdhëniet e Bezhane me shtetet fqinje ishin të shumta, atyre ju lindi dëshira për të krijuar një Bankë. Kjo u realizuan në 1850 kur u çel e para Bankë shqiptare e cila ka 168 vjetorin e saj.
Në ALMANAKUN anglez në faqen 716 Shkruhet:”
P.I.Bezhani Valona, Albania
Themeluar Fillimisht në 1850…Për më shumë lexoni nesër në Gazetën “Telegraf”
Sigal