Përse shafrani është një erzë kaq e shtrenjtë?

2392
Sigal

Shafrani është i shtrenjtë për dy arsye e para është puna intensive që duhet të bëjmë për mbledhjen e tij dhe e dyta sepse është një bimë e rrallë.

Çdo lule ka 3 pistile (ose fije), çdo lule mblidhet me dorë, dhe njëkohësisht rregullohet me dorë pra është një punë e cila ka një proces të gjithin me dorë dhe nuk përdoret asnjë metodë përpunimi me makineri.

Është e domosdoshme të përdorim 150,000 lule për të prodhuar një kilogram shafran.

Përpjekjet e shumta për të mekanizuar korrjen nuk kanë qenë të suksesshme. Prodhimi i shafranit është në rënie në shumë pjesë të botës.

Për shembull, në Kashmir të Indisë, kultura e Shafranit është shkatërruar nga menaxhimi i dobët i ujit dhe humbja e tokës së parë në rritje.

Irani është prodhuesi më i madh i Shafranit në nivel global. Megjithatë, industria është e mbushur me falsifikim. Një raport në 2012-tën tregoi se 99% e shafranit spanjoll është cilësia e ulët e importuar e shafranit iranian, e ripaketuar si Premium Spanish Shafran dhe shitet me një çmim premium.

Nëse jeni duke blerë Shafran nga Spanja blini vetëm shafran nga zona La Mancha.

Cilësia e shafranit ndryshon, shumica e njerëzve nuk e njohin atë. ISO 3632 është shafrani në cilësi të lartë të një standardi ndërkombëtar.

Kultivuesit e ligjshëm do të testojnë kundër këtij standardi pasi që ato janë të pavarura nga çdo autoritet rregullator (Irani dhe Spanja kanë standardet e tyre të brendshme të Shafranit).

Nëse shafrani që blini është i lirë, do të jetë kështu për një arsye cilësia është e dobët, është e vjetër ose aspak shafran.