Njerëzit e lashtë përdornin mjete të mprehta mijëra vjet më herët nga sa e kemi ditur

1186
Sigal

Gurët e pjekur sistematikisht varrosur në sedimentet e datuara nga 2.58 në 2.61 milionë vjet më parë u zbuluan në një vend gërmimi etiopian në vitin 2012 dhe një analizë e re zbulon se ata mund të mbajnë rekordin për mjetin më të vjetër të mprehtë në botë.

Gjeologu i Universitetit Shtetëror të Arizonës Christopher Campisano bëri gjetjen në një vend të quajtur Bokol Dora 1 në Luginën e Ulët të Awash.

Është tashmë një rajon i famshëm për mbetjet paleontologjike të njerëzve të hershëm siç është Australopiteku 3,18 milionë vjeçar i njohur me dashuri si Lucy.

“Fillimisht gjetëm disa artefakte që shtriheshin në sipërfaqe, por nuk dinim se nga cilat sedimente vinin”, thotë Campisano.

Gjatë dy stinëve të gërmimit në vazhdim, rreth 300 gurë dhe disa qindra fosile u hoqën nga ndërfaqja e dy shtresave të dallueshme të sedimenteve.

Vendi është i afërt me vendin ku një nofull e fosilizuar prej 2.78 milionë vjetësh i një anëtari të hershëm të gjinisë Homosapiens u zbulua nga Campisano dhe kolegët e tij në vitin 2013./ sciencealert.com

Image