11 kupolat më të jashtëzakonshme

399

Nga veriu në jug vendi fqinj Italia ka një trashëgimi të pasur të katedraleve dhe kupalave të bazilikave.

Kryeveprat arkitektonike të zbukuruara me afreske dhe dekorime vizitohen nga mijëra turistë në vit.

Më poshtë mund të shihni 11 kupolet nga më të bukrua që ka Italia.

1.SANTUARIO REGINA MONTIS REGALIS, VICOFORTE (Cuneo)

Image

2.SANTUARIO REGINA MONTIS REGALIS, VICOFORTE (Cuneo) Kupola më e madhe në botë e shoqëruar gjithashtu nga afresku më i madh në botë

Image

3.BATTISTERO, Padova, Kupola e parajsës, një kryevepër nga Giusto de ‘Menabuoi, një kurorë hyjnore koncentrike e engjëjve dhe shenjtorëve

Image

4.CHIESA DI SAN ROCCO, Venezia e ndërtuar në shekullin 18 një vepër e Giuseppe Angeli

Image

5.CATTEDRALE, Piacenza, afresku i kësaj kupole është i përbërë nga figura të profetëve dhe shërbetorëve nga fëmijëria e Jezu Krishtit

Image

6.BASILICA DI SANTA MARIA DI CAMPAGNA, Piacenza

Image

7.CATTEDRALE, Parma Një vorbull midis reve dhe dritës bën që kjo kupolë të jëtë në një ndër më të bukurat

Image

8.TEMPIO DELLA BEATA VERGINE DELLA GHIARA, Reggio Emilia

Image

9.SANTA MARIA DEL FIORE, Firenze Kjo kupolë ka formë tetkëndore dhe tema e afreskut  është Aktgjykimi i fundit

Image

10.BASILICA DEL SANTUARIO DELLA SANTA CASA, Loreto (Ancona) Një nga shembujt e parë të një kupole të zbukuruar me figura të pikturuara dhe elementë arkitekturorë

Image

11.BASILICA DI SANT’ANDREA DELLA VALLE, Roma Kupola e Carlo Maderno, e treta në qytetin e Romës e lartë 80 metra, është një vepër  e shkëlqyer e Giovanni Lanfranco që portretizon Lavdinë e Parajsës.

Image