Aftësia për të mësuar gjuhë të huaja, truri “fshin” gjuhën mëmë

665
Truri ka aftësinë të shuajë gjuhën mëmë në rastin e personave bilinguistë. Janë kryer studime në këtë fushë dhe kërkuesit kanë arritur në konkluzionin se kur duhet, truri jep komanda të tilla që të vërë në gjumë gjuhën e origjinës në mënyrë që arsyetimet dhe mendimet të jenë të gjitha në gjuhen e huaj, kur ajo është në nivel perfekt.
Ky është një mekanizëm lehtësisht i kuptueshëm, por del në pah edhe një tjetër informacion shumë i rëndësishëm. Mbizotërimi i gjuhës së huaj funksionon kaq mirë, saqë edhe strategjitë e leximit janë identike me dikë që flet vetëm një gjuhë.
Eksperimenti që ka vërtetuar këtë gjë është kryer mbi disa grupe studentësh, aktivitetit cerebral i të cilëve është monitoruar direkt. Dhe rezultati ka qenë surprizues, pasi edhe ata që flisnin gjuhën e huaj kishin të njëjtën efiçencë në shprehi, lexim, korrigjim dhe në shumë ushtrime të tjera me ata që flisnin gjuhën mëmë.
Studiuesit thonë se kjo gjë do t’i ndihmojë të njohin më tepër efektet konjitive të njerëzve bilinguistë, për të kuptuar talentin e tyre.
Sigal