Nesër do të lexoni/ Gëzim Llojdia: Shqipëria e 1990-s ose”stuhia e ambasadave”

793
Fred Abrahams në titullin: “Shqipëria 1990 – Stuhia e Ambasadës” botuar te: “Theworldpost” ka publikuar pjesë të marra nga libri ri “Modern Albania” (NYU Press, 2015) ku shkruan se: 
Më shumë se 5,000 shqiptarë sulmuan ambasadat e huaja në Tiranë në korrik të vitit 1990. Në kompleksin gjerman të Perëndimit hyn një edhe grua, Ervis Gega, e cila ishte 16 vjeç rridhte nga një familje e muzikantësh, që kishte vuajtur prej kohësh nën sundimin komunist. Në verën e 1990, kur qindra shqiptarë të irrituar, që dëshironin të shkonin në botë, filluan të sulmonin ambasadat e huaja në kryeqytetin e tyre, Gega dhe të afërmit e saj i panë lajmet në televizionin italian lajme që vinin nga vendlindja e tyre dhe shpejt krijuan në mendjen e tyre një ide. Rdhe pse Muri i Berlinit kishte rënë tetë muaj më parë, Partia Komuniste e Shqipërisë po mbante të njëjtën linjë proletare antinjerëzore. Statujat e Stalinit dhe të diktatorit Enver Hoxha, i cili vdiq në vitin 1985, ende qëndronin në këtë shtet ballkanik të mbyllur dhe represiv. Gega kapi violinën e saj kineze dhe hipi në një tren për në Tiranë së bashku me prindërit, xhaxhain dhe tezen e saj…


Për më shumë lexoni nesër në Gazetën “Telegraf”
Sigal