Mihallaq Qilleri: Në një ditë me Kadarenë u kritikua dhe romani im i parë “Jetë dhe dashuri”

924
Sigal

INTERVISTA/  Flet shkrimtari dhe inxhinieri gjeolog, Mihallaq Qilleri

Në këtë pjesë të dytë shkrimtari dhe poeti Mihallaq Qilleri flet për krijimtarinë e tij, kur ka filluar të shkruajë për herë të parë, ku u botuan (në cilat organe) shkrimet e tija të para. Jeta si gjeolog ka bërë që ai të ketë një prodhimtari të begatë, ku dhe në regjimin komunist romanet e tij dhe pse patën diskutime, kaluan në filtër për t’u botuar. Në një nga recensat që i është bërë një romani të Ismail Kadaresë  ka marrë pjesë dhe Ramiz Alia, aty u kritikua dhe romani i tij i parë “Jetë dhe dashuri”.  Madje, Ismail Kadare ishte njeri nga recezentët e romanit të tij “Kristali blu”. Në këtë krijimtari të vazhdueshme dhe të suksesshme Mihallaqi është njohur dhe ka krijuar miqësi me Ismail Kadarenë, Dritëro Agollin, Xhevahir Spahiun, madje, ai ishte për një kohë të gjatë dhe Kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve të qytetit historik të Gjirokastrës. Për më tej mund të them se Mihallaq Qilleri është ndër të paktët dramaturg të suksesshëm në Shqipëri. Për të marrja e godinës së Lidhjes nga shteti është gabimi më i madh. Në Tiranë aktualisht krijuesit nuk kanë një shtëpi të tyre, por enden nëpër lokale për të biseduar rreth krijimtarisë. Ndryshe ndodh në Kosovë thekson Qilleri ku gëlon jeta e krijuesve.

 -A ka pasur arrestime në grupet e punës, ku ju keni qenë për zbulime?

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf