Mane Alikaj: 1978, Mehmet Shehu dhe historia e panjohur e elektrifikimit të Sazanit

803
Mane Toro Alikaj lindi në vitin 1937 në fshatin Corre, rrethi Sarandë, ku mbaroi shkollën 7-vjeçare, ndërsa Shkollën e mesme e kreu në Politeknikumin “7 Nëntori” dhe Fakultetin e Inxhinierisë Elektrike në Tiranë. Punoi si inxhinier në Kombinatin e Poliçanit dhe në Ministrinë e Mbrojtjes, inspektor për problemet e sigurimit të njësive e repartet me energji elektrike dhe si projektues në ISPVM. 
-Ishulli ushqehej me energji elektrike nga centrali i dizel-gjeneratorëve i tunelizuar, tre të tillë nga 250 kw
– U hoqën të gjitha linjat ajrore pasi së pari, erërat e forta në ishull shkaktonin gjithnjë defekte dhe ndërprerje energjie, por duhej të ishin edhe të maskuara
– U zëvendësuan me linja kabllore 6kw të futura në tokë në kanale të thella 1-1,5 m të hapura me ushtarë
….
-Vetëm një dizel-gjenerator harxhonte 60 litra naftë në orë. Ky fakt, kufizonte shumë kohën e punës të dizelave…
Intervistoi Dr. Shk. Arqile Veshi
Të plotë shkrimin mund ta lexoni në numrin e sotëm të Gazetës Telegraf….
Sigal