VIDEO/ Gjendja sa vjen dhe bëhet më keq, shkollat e metropolit mbyllen si pasojë e ndotjes së madhe nga smogu që ka përfshirë vendin

166
Sigal

Autoritetet në kryeqytetin indian, Delhi, kanë mbyllur të gjitha shkollat dhe kolegjet për një kohë të pacaktuar mes niveleve të përkeqësuara të ndotjes së ajrit.

Punimet e ndërtimit janë ndaluar gjithashtu deri më 21 nëntor, por një përjashtim është bërë për projektet e transportit dhe të mbrojtjes.

Vetëm pesë nga 11 termocentralet me qymyr në qytet janë lejuar të funksionojnë.

Një mjegull helmuese ka mbytur Delhi që nga festivali i Diwali.

Nivelet e PM2.5 – grimca të vogla që mund të bllokojnë mushkëritë e njerëzve – në Delhi janë shumë më të larta se udhëzimet e sigurisë të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH). Disa pjesë të qytetit shënuan shifra afër ose më të larta se 400 të martën, gjendje e cila është kategorizuar si “e rëndë”.

Një shifër midis zeros dhe 50 konsiderohet “e mirë”, dhe midis 51 dhe 100 është “e kënaqshme”, sipas indeksit të cilësisë së ajrit ose AQI.

Disa shkolla ishin mbyllur tashmë javën e kaluar për shkak të ndotjes dhe qeveria e Delhi tha se ishte duke menduar për një bllokim për të përmirësuar cilësinë e ajrit pasi retë e dendura të smogut përfshiu qytetin.

Një përzierje faktorësh si emetimet e automjeteve dhe industriale, pluhuri dhe moti e bëjnë Delhi-n kryeqytetin më të ndotur në botë. Ajri bëhet veçanërisht toksik në muajt e dimrit pasi fermerët në shtetet fqinje djegin kashtën e të korrave. Dhe fishekzjarrët gjatë festivalit të Diwali, që ndodh në të njëjtën kohë, vetëm sa përkeqësojnë cilësinë e ajrit. Shpejtësia e ulët e erës gjithashtu luan një rol pasi ajo bllokon ndotësit në atmosferën e poshtme.