Pezullohet testimi i vaksinës AstraZeneca te fëmijët

81
Sigal

Universiteti i Oksfordit ka ndaluar testimin e vaksinës AstraZeneca te fëmijët. Pritet që Rregullatori i Barnave në Mbretërinë e Bashkuar të hetojë lidhjen e mundshme të vaksinës me mpiksjet e gjakut te disa të rritur. Studimi i udhëhequr nga Oksfordi filloi në mes të shkurtit dhe ka për qëllim testimin e vaksinës në më shumë se 200 të rinj të moshës 6 deri në 17 vjeç.

Një zëdhënës i Oksfordit tha të martën se asnjë çështje sigurie nuk ka lindur në provë, por shqetësimet më të gjera rreth problemeve të rralla të mpiksjes tek të rriturit kanë shkaktuar shqyrtime të mëtejshme rregullatore në Britani të Madhe dhe Evropë për të hetuar ndonjë lidhje të mundshme me vaksinën.

Profesori Andrew Pollard, nga Universiteti i Oksfordit, i tha BBC-së se nuk ka asnjë shqetësim për sigurinë sa i përket testimit, porse shkencëtarët janë duke pritur për informacione të mëtejshme. Mbi 31.6 milionë njerëz në Mbretërinë e Bashkuar kanë marrë dozën e parë të vaksinës kundër koronavirusit, ndërsa mbi 5.4 milionë kanë marrë dy doza.

AstraZeneca tha muajin e kaluar se planifikon të kërkojë nga qeveria amerikane deri në mes të prillit të autorizojë vaksinën për përdorim atje. Mbikëqyrësi kryesor i ilaçeve në Evropë, i cili ka vazhduar të rekomandojë qëllimin, planifikon të azhurnojë publikun këtë javë për rishikimin e çështjeve të mpiksjes.