OBSH konsideron ‘çertifikatat e vaksinimit’ të mundshme për udhëtime / Ekspertët nuk rekomandojnë ‘pasaportat e imunitetit’

214
Sigal

Organizata Botërore e Shëndetësisë nuk rekomandon vendet që lëshojnë “pasaporta të imunitetit” për ata që janë shëruar nga COVID-19, por po shikon perspektivat e vendosjes së certifikatave të ‘e-vaksinimit’ si ato që po zhvillon me Estoninë.

Estonia dhe agjencia shëndetësore e Kombeve të Bashkuara në tetor filluan një projekt pilot për një çertifikatë dixhitale të vaksinës, një “karton i verdhë i zgjuar” për përdorim eventual në gjurmimin e të dhënave të kujdesit shëndetësor ndërveprues dhe për të forcuar iniciativën e mbështetur nga OBSH, COVAX për të rritur vaksinimet në vendet në zhvillim.

Realiteti i vaksinimeve po rritet, pasi Britania miratoi dozat e vaksinës COVID-19 nga Pfizer dhe BioNTech të Gjermanisë, ndërsa ndërmarrjet e tjera Moderna dhe AstraZeneca kanë dhënë të dhëna pozitive të provave mes nxitjes së tyre për miratim.

“Ne po shohim nga afër përdorimin e teknologjisë në këtë përgjigje COVID-19, njëri prej tyre se si mund të punojmë me vendet anëtare drejt një çertifikate të vaksinimit elektronik”, tha Siddhartha Datta, menaxher i programit të OBSH-së në Europë për sëmundjet e parandalueshme nga vaksinat, u tha gazetarëve në një telefonatë nga Kopenhagen.

Ai paralajmëroi që çdo iniciativë teknologjike nuk duhet të mbingarkojë vendet në mes të përgjigjeve pandemike, duhet të përputhet me ligjet e ndryshme dhe të sigurojë një shërbim pa ndërprerje të kalimit të kufirit.

Për shembull, disa aplikacione kombëtare për gjurmimin e COVID-19 nuk funksionojnë jashtë vendit.

Estonia në fillim të këtij viti veçmas filloi testimin e një “pasaporte dixhitale të imunitetit”, potencialisht për të gjurmuar ata që u gjetën me imunitet ndaj COVID-19, megjithëse mbeten pyetje nëse, ose për sa kohë, dikush mund të mbrohet.

Por një zyrtare tjetër e OBSH-së, Catherine Smallwood, Zyrtare e Lartë e Urgjencës së OBSH-së për Europën, tha se agjencia po qëndron në udhëzime kundër përdorimit të pasaportave të imunitetit si pjesë e ofertave për të rifilluar disa normalitete të udhëtimit ndërkufitar.

“Ne nuk rekomandojmë pasaporta të imunitetit dhe as nuk rekomandojmë testimin si një mjet për të parandaluar transmetimin përtej kufijve,” tha Smallwood, duke u bërë thirrje vendeve në vend që të bazonin udhëzimet e udhëtimit në të dhënat e transmetimit COVID-19.

Smallwood gjithashtu tha se testet e shpejta të antigjenit, që përdoren nga disa kompani ajrore për të provuar pasagjerët që hipin ose zbresin nga fluturimet, mund të jenë “më pak të përshtatshme” për të mundësuar udhëtime ndërkombëtare. Testet e antigjenit janë më pak të sakta se testet molekulare PCR, kështu që disa njerëz mund të mos marrin informacione të sakta.