Mollë, manaferra, boronicë dhe më shumë – Një qytet europian po mbjell fruta kudo që të gjithë vendasit të përfitojnë falas

364
Sigal

Mollë, manaferra, boronicë dhe më shumë, në Kopenhagen administrata publike po mbjell pemë frutore “urbane” që të gjithë qytetarët mund të përfitojnë prej tyre falas. Një mënyrë e shkëlqyeshme për të rimarrë posedimin e hapësirave të qytetit, shumë shpesh të thinjura nga rrugët dhe trafiku, një ide e bukur për t’u ofruar të gjithë qytetarëve fruta të freskëta për të marrë direkt kur shkoni në punë ose kur ktheheni në shtëpi, ndoshta për një snack të lehtë të shëndetshëm.

Ky është projekti i qytetit të Kopenhagës që ka vendosur të rrisë gjelbërimin urban dhe t’i kushtojë një pjesë pemëve frutore që të gjithë qytetarët do të jenë në gjendje të përdorin, veçanërisht për sa i përket pemëve, mollët janë zgjedhur, ndërsa për shkurret boronicat dhe manaferrat, duke favorizuar speciet vendase, të cilat rriten spontanisht në rezervat natyrore të vendit, siç është Parku Natyror Amager.

Të gjitha bimët janë krijuar që të jenë të arritshme për të gjithë dhe të futura në zona të gjelbërta publike, siç janë parqet dhe zonat e lojërave për fëmijë.

Një nga objektivat e administratës së qytetit është që popullata të afrohet me shijet natyrore të frutave dhe ushqimeve të shëndetshme, duke zgjedhur t’i përfshijë ato më shpesh në dietën e tyre ditore dhe duke bërë zgjedhje më të shëndetshme të ushqimit, në fakt, ndoshta duke zgjedhur një frut në vend të një vakti të shpejtë në fast food.

Iniciativa gjithashtu dëshiron të kujtojë të kaluarën e popullit danez dhe lidhjen e tyre të madhe me natyrën, në fakt në Danimarkë që nga Mesjeta qytetarët u lejuan të mbledhin ushqime, bimë të egra, fruta dhe perime si nga tokat publike dhe nga kulturat private që u gjetën në rrugë dhe shtigje, kështu që mund të themi se administrata komunale “thjesht” ka vendosur të ringjallë traditat që tashmë ekzistojnë prej kohësh në kulturën daneze.

Ndër promovuesit e nismës është Astrid Aller, këshilltar i qytetit i cili thotë se, “Shumë qytetarë nuk kanë një kopsht dhe nuk mund t’u mësojnë fëmijëve të tyre se si mund të jetoni me natyrën për të përfituar dhe përmirësuar dietën tuaj. Për më tepër, ne duam që qyteti të jetë një vend për të jetuar, jo një hapësirë ​​në të cilën të lëvizim vetëm për të gjetur parkim. Me hapësira publike ku mund të ndiheni mirë, si në shtëpi; që i japin kuptim idesë të së mirës kolektive “.

Për më tepër, për t’u dhënë turistëve ose atyre që nuk janë mësuar me natyrën, mundësinë për ta shijuar atë dhe frutat që prodhon, komuna gjithashtu ka zhvilluar një App Vild Mad, që do të thotë Ushqime të Egra, falë të cilit mund të merrni informacion mbi të gjitha barishtet, shkurret, frutat, manaferrat dhe mënyrën e përdorimit të tyre, me këshilla dhe receta për të shfrytëzuar në maksimum të gjithë përbërësit e egër të mbledhur, duke iu afruar natyrës dhe aromave antike dhe jo-artificiale. (Positizie);SCAN