Mjekët italianë: Kujdes! Pacientët e dërguar në shtëpi janë si ‘bomba biologjike’

150
Sigal

Mjekët dhe sindikatat italiane kanë paralajmëruar se politika qeveritare për të dërguar pacientët e trajtuar nga spitali, por ende pozitiv ndaj koronavirusit në shtëpitë e përkujdesjes është si përgatitja e “bombave biologjike”.

Me mbi 28,000 njerëz në spital, përfshirë më shumë se 4,000 nën kujdesin intensiv, shtretërit duhet të çlirohen sa më shpejt që të jetë e mundur, dhe ata që nuk janë në gjendje të izolohen në shtëpi, janë transferuar në shtëpitë e përkujdesjes ose hotelet e posaçme.

Virusi tashmë ka depërtuar në objektet e qendrat e përkujdesjes në të gjithë vendin, në atë që po quhet “masakra e heshtur”.

Qindra njerëz në shtëpitë e përkujdesjes kanë frikë se i janë nënshtruar sëmundjes – mbi 600 në rajonin e goditur rëndë në Bergamo – edhe pse të dhënat ekzakte janë të pamundura për t’u gjetur, më shumë viktima që raportohet se nuk testohen, thonë ekspertët.

Ata kanë shprehur shqetësime serioze për sigurinë e 300,000 banorëve në 7,000 shtëpitë e kujdesit në Itali.

“Në një luftë si kjo, ne nuk mund ta ekspozojmë veten në rrezikun e përsëritjes së shpërthimeve të reja që rrezikojnë t’i kthejnë shtëpitë e kujdesit në” bomba biologjike “që përhapin virusin,” i tha Raffaele Antonelli Incalzi, kreu i shoqërisë italiane geriatrike SIGG. AFP.

“Përdorimi i gjerë i shtretërve të shtëpive të kujdesit për të lehtësuar presionin në spitale … do t’i rrezikonte banorët e moshuar dhe ata janë shtresa më e dobët në këtë pandemi”, tha a