Lideri i Brexit mbi marrëveshjen e arritur : Mund të mos jetë perfekte por luftërat mbaruan tashmë

193
Sigal

Udhëheqësi i Brexit Nigel Farage ka këshilluar që të tregohet i kujdesshëm pas njoftimit se Boris Johnson dhe BE kishin bërë një marrëveshje tregtare të orës së 11-të pas Brexit, derisa të zbulohen detajet e marrëveshjes, por tha se sot ishte megjithatë e rëndësishme, dhe një “haraç” për burrat dhe gratë e zakonshëm që u ngritën kundër estabilishmentit të Westminsterit – dhe fituan ”.

Duke folur për mediat në prag të Krishtlindjes, Z. Farage shprehu shqetësimin e tij se kur të lëshohen detajet e marrëveshjes, kjo mund të zbulojë se Britania do mbetet pranë rregullave të BE, e lidhur me rreshtimin me bllokun dhe nuk do të lejohet të bëhet një vend tregtar konkurrues në skenën botërore.

“Nuk është perfekte. Jam i shqetësuar se do të jemi shumë afër rregullave të BE dhe kjo është ajo që po thonë bosët e BE: se ne nuk do të jemi në gjendje të dalim nga rreshti pa pasur kërcënimin e vendosjes së tarifave të menjëhershme. Por këtë detaj, do ta zbulojmë në dy ditët në vijim, ” tha Z. Farage.

Negociatat e Londrës dhe Brukselit u bllokuan për pjesën më të madhe të periudhës së tranzicionit 11-mujor, me mosmarrëveshje mbi çështje të tilla si ‘fusha e barabartë e lojës’, e cila do të ndalonte Britaninë të bëhej një fuqi globale konkurruese; Hyrja e vazhdueshme e peshkatarëve të BE-së në ujërat britanike; dhe kush do të arbitrojë çdo mosmarrëveshje në lidhje me marrëveshjen, me bllokun që dëshiron që ajo të mbikëqyret nga Gjykata Europiane e Drejtësisë (GJED).

Veçanërisht pas informacionit të kufizuar të shpërndarë nga Kryeministri, Z. Farage ishte i zhgënjyer në periudhën e tranzicionit pesë vjet e gjysmë para se të kthente plotësisht ujërat britanikë te peshkatarët britanikë, duke thënë se për industrinë, “do të kalojnë dhjetë vite pasi vendi votoi Brexit para se të kapim madje dy të tretat e peshqve në ujërat tona. [Kjo] nuk është një marrëveshje e mirë.

“Për shembull, nga viti i ardhshëm, a munden anijet britanike në Devon dhe Cornwall të zbarkojnë ton të kuq? Po ose Jo? Nuk e di përgjigjen për këtë. Shpresoj se do të marrim disa detaje në ditët në vijim.

“Industria e peshkimit e komunitetet bregdetare, sot janë të zhgënjyer.”

Ai shtoi, megjithatë: “Çështja që po flas është se më 31 janar të këtij viti dhe më 1 janar, 2021, ne kemi bërë një ndërprerje të madhe historike, luftrat e Brexit kanë mbaruar dhe nuk do të ketë më mbrapa. Dhe të paktën do ta festoj këtë mbrëmje. ”

Farage vazhdoi: “Me Brexit, ne kemi përsëri diçka që kemi menduar se ishte mjaft e vlefshme: dhe quhet demokraci … Ne kishim dhënë fjalë për fjalë aftësinë për të qeverisur veten. Dhe Brexit na bën një vend të lirë, na bën një vend demokratik ”.

“Mund të mos jetë perfekte, por është një ditë shumë e madhe dhe një hap i madh përpara. Sigurisht, unë kam shqetësime për fushat, por a është ky përparim? A jemi më mirë sesa pesë vjet më parë? Absolutisht, ” tha lideri legjendar i Brexit.