Kina zgjeron lehtësimin e pagesës së borxheve të vendeve në zhvillim

234
Sigal

Kina ka zgjeruar lehtësimin e borxheve në vendet në zhvillim me vlerë 2.1 miliardë dollarë të kombinuar nën kornizën G20, më e larta midis anëtarëve të këtij grupit për sa i përket shumës së shtyrë – ka komentuar të premten ministri i financave të vendit Liu Kun.

Komentet e Liu vijnë teksa vendet afrikane, duke luftuar me pandeminë COVID-19, përballen me një krizë tjetër borxhi prej së cilës do t’i nevojitet më tepër ndihmë afatgjatë në krahasim me iniciativën e fundit të pezullimit të shërbimit të borxhit G20 (DSSI) që u ofron atyre të shmangin problemet dhe të mbajnë investimet aq shumë të nevojshme.

Agjencia Ndërkombëtare e Bashkëpunimit për Zhvillimin e Kinës, agjencia e ndihmës së vendit dhe Banka Eksport-Import e Kinës si kreditorë zyrtarë dypalësh, kanë pezulluar pagesat e shërbimit të borxhit nga 23 vende, me një vlerë totale prej 1.353 miliardë dollarë, tha Liu në një deklaratë për ministrinë faqe në internet

Banka e Zhvillimit të Kinës, si një kreditor tregtar, nënshkroi marrëveshje me vendet në zhvillim që përfshinë 748 milion dollarë deri në fund të shtatorit, shtoi deklarata.

Sidoqoftë, kjo shumë është e vogël krahasuar me borxhin që vendet në zhvillim i detyrohen Kinës. Borxhi dypalësh zyrtar i vendeve më të varfra ndaj vendeve të G20 arriti në 178 miliardë dollarë në 2019, ku 63 përqind të totalit përbëhet nga borxhi ndaj Kinës, sipas Bankës Botërore.

Një e treta e 30.5 miliardë dollarëve të pagesave të shërbimit të borxhit publik të paguara deri në 2021 nga kombet e Afrikës nën-Sahariane të kualifikuara nga DSSI u detyrohet kreditorëve zyrtarë kinezë ndërsa një tjetër 10 përqind është e lidhur me Bankën e Zhvillimit të Kinës, sipas Institutit të Financave Ndërkombëtare.

Shtetet e Bashkuara, Kina dhe vendet e tjera të G20 i kanë ofruar vendeve më të varfra të botës – shumë prej të cilave janë në Afrikë – lehtësime deri të paktën në mes të vitit 2021 dhe do të vendosin nëse do të nevojiten edhe gjashtë muaj të tjerë zgjatje në prillin të vitit të ardhshëm.

Liu tha se Kina ishte e gatshme të shtonte ndihmën financiare për vendet në zhvillim duke theksuar më shumë mbështetje atyre që janë goditur më shumë nga pandemia dhe gjenden nën stres të rëndë. Ai gjithashtu do t’i japë përparësi furnizimit me vaksina të COVID-19 për ekonomitë e varfra.

Kina do të konsiderojë gjithashtu doanacione për lehtësime shumëpalëshe të borxhit nëse Banka Botërore vendos të krijojë një të tillë, – tha Liu.