Franca bëhet e gjelbër, Macron humb zgjedhjet lokale

88

Partia e Presidentit francez Emmanuel Macron pësoi një humbje në raundin e dytë të zgjedhjeve lokale të së dielës, ndërsa Partia e Gjelbër festoi fitoren në disa qytete të mëdha.

Macron shpresonte që partia e tij të merrte mbështetje në qytete në të gjithë Francën, sidomos para zgjedhjeve presidenciale në 2022, shkruan Reuters.

Por Partia e Gjelbër, e cila ka bashkuar forcat me partitë e majta në disa qytete, fitoi, gjë që mund të detyrojë Macron të riorganizojë qeverinë.

Kryeministri Edouard Philippe shpalli fitoren në zgjedhjet lokale në të cilat kandidoi për kryetar të bashkisë së Le Havre, dhe megjithëse sipas Kushtetutës Franceze ai mund t’i besojë dikujt që të kryejë funksionin e kryetarit dhe të mbetet kryeministër, ajo fitore e vë në pikëpyetje pjesën e tij të mbetur në atë pozicion.

Hidalgo shpalli fitoren në Paris

Kryetarja e Parisit Anne Hidalgo ka shpallur fitoren në kryeqytetin francez.

Hidalgo, një anëtare e Partisë Socialiste të opozitës, mundi kandidaten konservatore Rachida Dati, sipas vlerësimeve të bazuara në rezultatet e pjesshme të zgjedhjeve.

Hidalgo u zgjodh kryetare e Parisit në 2014, dhe fitorja e do t’i lejojë asaj të jetë në krye të qytetit gjatë Lojërave Olimpike të vitit 2024.

Hidalgo u mbështet nga partia Ecology – Green Green, e cila arriti një rezultat të shkëlqyeshëm në të gjithë Francën.

Pjesëmarrje të ulët

Në Francë u votuan 35,000 kryetarë bashkish, të cilët premtuan gjatë fushatës se do të merreshin me problemet nga arsimi deri te mbrojtja e mjedisit.

Pjesëmarrja në raundin e dytë të zgjedhjeve ishte me një rekord të ulët – vetëm 40.5 përqind.

Rezultatet e zgjedhjeve mund ta detyrojnë Macron t’i kushtojë më shumë vëmendje mjedisit, të cilin e mbron Partia e Gjelbër si kauzë, duke shtuar fjalët e drejtorit të grupit kërkimor se ekologjia është një zonë ku Macron nuk ka bërë pothuajse asgjë.