Arabia do të ulë prodhimin e naftës në korrik, OPEC e zgjat marrëveshjen deri në vitin 2024

106
Sigal

Arabia Saudite do të bëjë shkurtime të thella të prodhimit në korrik, si pjesë e një marrëveshjeje më të gjerë të OPEC+ për kufizimin e prodhimit, pasi grupi përballet me çmimet e larta të naftës dhe një tepricë të ofertës së afërt.

Ministri saudit i Energjisë, Princi Abdulaziz tha se ulja prej 1 milion fuçi në ditë (bpd) nga Riadi mund të zgjatet përtej korrikut nëse është e nevojshme. “Ky është një gjel sheqeri saudit,” tha ai.

OPEC+, i cili grupon Organizatën e Vendeve Eksportuese të Naftës dhe aleatët e udhëhequr nga Rusia, arriti një marrëveshje për politikën e prodhimit pas shtatë orësh bisedimesh dhe vendosi të reduktojë objektivat e prodhimit të përgjithshëm nga viti 2024 me një total të mëtejshëm prej 1.4 milionë fuçi në ditë.

Megjithatë, shumë nga këto reduktime nuk do të jenë reale pasi grupi uli objektivat për Rusinë, Nigerinë dhe Angolën për t’i sjellë ato në përputhje me nivelet e tyre aktuale të prodhimit.

Në të kundërt, Emiratet e Bashkuara Arabe u lejuan të rrisin prodhimin.

OPEC+ pompon rreth 40% të naftës së papërpunuar në botë, që do të thotë se vendimet e tij politike mund të kenë një ndikim të madh në çmimet e naftës.

OPEC+ ka tashmë një ulje prej 2 milionë fuçi në ditë të rënë dakord vitin e kaluar dhe që arrin në 2 për qind të kërkesës globale.

Në prill, ajo ra dakord gjithashtu për një shkurtim vullnetar të papritur prej 1.6 milionë fuçi në ditë që hyri në fuqi në maj deri në fund të 2023.

Arabia Saudite tha të dielën se do të zgjasë pjesën e saj të shkurtimeve vullnetare prej 0.5 milionë fuçi në ditë deri në vitin 2024. Nuk ishte e qartë nëse ulja prej 1 milionë fuçi në korrik ishte mbi 0.5 milionë fuçi në ditë apo kjo e fundit do të përfshihej në reduktimin e korrikut.

Njoftimi i prillit ndihmoi për të rritur çmimet e naftës rreth 9 dollarë për fuçi në mbi 87 dollarë, por ato u tërhoqën me shpejtësi nën presionin e shqetësimeve për rritjen ekonomike dhe kërkesën globale. Të premten, standardi ndërkombëtar Brent u vendos në 76 dollarë.

Vendet perëndimore kanë akuzuar OPEC-un për manipulimin e çmimeve të naftës dhe minimin e ekonomisë globale përmes kostove të larta të energjisë. Perëndimi e ka akuzuar gjithashtu OPEC-un se është në anën e Rusisë pavarësisht sanksioneve perëndimore për pushtimin e Ukrainës nga Moska.

Në përgjigje, të brendshëm të OPEC-ut kanë thënë se shtypja e parave nga Perëndimi gjatë dekadës së fundit ka nxitur inflacionin dhe ka detyruar vendet prodhuese të naftës të veprojnë për të ruajtur vlerën e eksportit të tyre kryesor.

Vendet aziatike, si Kina dhe India, kanë blerë pjesën më të madhe të eksporteve ruse të naftës dhe kanë refuzuar t’i bashkohen sanksioneve perëndimore ndaj Rusisë.