Zbulohet skema/ 30 mijë euro për një pasaportë false greke, 35 “banditët” shqiptarët kthehen në rusë, punishtja dhe kasaforta

159
Sigal

Super skema e falsifikimit të pasaportave dhe të dokumenteve të tjera të rëndësishme në Greqi u zbulua rastësisht nga vrasja e biznesmenit shqiptar, i cili mbante dokumente të falsifikuara. Më pas rezultoi se shqiptarët, kryesisht persona të kërkuar nga drejtësia, ishin shndërruar në rusë dhe grekë.

Tarifa ishte zakonisht 30,000 euro për një ID. Por në të paktën një rast, “klienti” kishte paguar 50 mijë euro për të marrë letrat e reja. Nga prilli i vitit 2013, kur konsiderohet se filloi funksionimi i skemës, anëtarët e tij kishin bërë 5 milionë euro, drejtuesit e bënë jetën e madhe.

Zbulohet skema/ 30 mijë euro për një pasaportë false greke,

Pamjet nga kasaforta në zyrën e komandantit të një komisariati në Atikën perëndimore, e cila është plot me tufa eurosh, gjithsej 320.000, janë tipike për atë që po bënte grupi.

Gjatë bisedave të tyre anëtarët e grupit të organizuar kanë përdorur kode komunikimi me fjalë karakteristike për dokumentet që kanë lëshuar. Ata i referoheshin kartës së identitetit si “blu” dhe pasaportës si “librezë”, ndërsa siç rezultoi, shumë prej lidhjeve telefonike që përdornin për lëshimin e dokumenteve ishin lidhje telefonike të regjistruara të anëtarëve të organizatës kriminale.

Zbulohet skema/ 30 mijë euro për një pasaportë false greke,

Zbulohet skema/ 30 mijë euro për një pasaportë false greke,

Gjatë funksionimit të tij 8-vjeçar, qarku kishte lëshuar të paktën 200 letërnjoftime, 135 pasaporta, TVSH, AMKA, 42 leje drejtimi, kishte hapur biznese dhe kishte krijuar borxhe ndaj shtetit, në shumën e miliona eurove.

Klientët ishin të huaj, kryesisht banditë shqiptarë. Deri më tani janë identifikuar emrat e vërtetë të 35 personave.

Grupi me identitete të rreme dhe helenizime të paligjshme vepronte kryesisht në Atikë. Deri më tani janë arrestuar dy drejtuesit, 9 punonjës policie, një nëpunës civil, një avokat, një oficer i gjendjes civile dhe pesë anëtarë të tjerë të organizatës. Një klient i saj u arrestua edhe për ryshfet dhe përdorim certifikate false. Në dosje janë përfshirë edhe 195 persona, nga të cilët 21 policë, 2 pensionistë, një nëpunës civil dhe 171 persona!

Zbulohet skema/ 30 mijë euro për një pasaportë false greke,

Gjatë hetimit të çështjes, rezultoi se qarku kishte zhvilluar një rrjet të strukturuar hierarkisht dhe kompleks bashkëpunëtorësh, të cilët nën urdhrat e kreut të organizatës, aktivizoheshin në lëshimin e kartave të identitetit dhe pasaportave origjinale (formale), kryesisht për të huaj. por edhe te grekët, shumë herë me precedentë të pasur kriminal.

Për lëshimin e dokumenteve ata përdorën:

informacione të rreme të personave inekzistentë ose detajet e mërgimtarëve që kanë qenë me banim të përhershëm jashtë vendit ose të dhënat e shtetasve ekzistues, pas një deklarimi të rremë të mëparshëm për humbjen e kartës së identitetit ligjor ose identitetin e tyre real, nëpërmjet marrjes së paligjshme të shtetësisë greke.

Duke përdorur këto dokumente, klientët e qarkut gëzonin:

-fshehja e çdo dosje penale,
-qëndrimin dhe lëvizjen e tyre të lirë në vend,
-largimi i tyre i papenguar nga vendi dhe lëvizja dhe qëndrimi i lirë në vendet brenda dhe jashtë Bashkimit Evropian dhe zonës Shengen.
-dhënien e lejeve të drejtimit,
-përpilimi i regjistrave tatimorë të rinj ose përdorimi i regjistrave ekzistues tatimorë, me pasojë themelimin e shoqërive dhe ndërmarrjeve pa pagesën e taksave përkatëse, si dhe
lidhjen e kontratave të çdo lloji.

Zbulohet skema/ 30 mijë euro për një pasaportë false greke,

Si funksiononte skema

Secili anëtar kishte një rol të veçantë, i cili, sipas rastit, ishte të tërheqë palët e interesuara, të paraqitej si dëshmitar, të siguronte certifikata të gjendjes familjare, të lëshonte karta identiteti, të jepte informacion përmes kërkimeve në aplikacionet elektronike të Policisë Greke ose në përgjithësi për të ndihmuar organizatën.

“Drejtori” i organizatës drejtoi anëtarët e tjerë dhe koordinonte veprimet e tyre, vinte të interesuarit në kontakt me anëtarët “kompetentë” të organizatës dhe përcaktoi shumën e parave që duheshin paguar për lëshimin e dokumenteve.

Në të njëjtën kohë, me ndihmën e drejtuesit të dytë dhe punonjësve të gjendjes civile dhe të gjendjes civile, ata kërkonin pjesën e duhur familjare, kryesisht të grekëve të kthyer nga vendet e ish-BRSS. ose ka vijuar hartimin e këtyre porcioneve, nëpërmjet deklarimit të martesave dhe lindjeve fiktive jashtë vendit, duke përdorur certifikata të falsifikuara nga autoritete të huaja.

Gjithashtu, ai udhëzoi “klientët” që të deklaronin si vendbanim, një adresë e cila është në juridiksionin territorial të një Departamenti të Sigurimit apo Zyrës së Pasaportave, në të cilën punonjësi kompetent i policisë ishte anëtar i organizatës.

Më pas, duke përdorur certifikatën e gjendjes civile, fotot dhe tarifat, si dhe praninë si dëshmitar të një anëtari të organizatës, kanë shkuar me të interesuarin në autoritetin përkatës lëshues.

Aty policia ka marrë dokumentet përkatëse dhe ka nxjerrë letërnjoftimet e falsifikuara apo procedurë të ngjashme për lëshimin e pasaportës.

Sipas hetimeve, rast pas rasti, efektivët e policisë së organizatës kanë marrë përsipër që për llogari të organizatës, të identifikojnë nëpërmjet bazës elektronike të të dhënave të Policisë Helenike, identitete të përdorura më pas në karta identiteti false.

Nga kontrollet e kryera në shtëpi, vende pune, dyqane, makina si dhe nga posedimi i të arrestuarve, ndër të tjera, u gjetën dhe u konfiskuan:

2 revole, pistoletë, gëzhoja dhe 382 fishekë,
laptop dhe 3 tableta,
disku qendror i kompjuterit, hard disk dhe disku ssd,
15 USB, 6 disqe të jashtëm, adaptorë dhe karta memorie,
pajisje gjurmuese gps,
608,025 euro,
37 telefona celularë dhe karta sim,
Kamera dixhitale,
makineri për laminimin e dokumenteve dhe materialet e petëzimit,
4 targa automjeti,
tableta droge dhe sasi kokaine dhe kanabis,
Dokumentet “APOSTILLE”, aktet e marrëveshjes së bashkëjetesës, kopjet e faqeve të pasaportave dhe vizave, vulat, certifikatat e gjendjes civile, certifikata e vdekjes, letërnjoftimi, pasaportat, fletoret, ditarët dhe ditarët e xhepit me shënime të shkruara me dorë, shënimet me shkrim dore, për kartat e identitetit, kartën e identitetit të shërbimit. për të cilat ishte raportuar vjedhja, formularët bosh të deklaratës përgjegjëse me vula origjinale të firmës si dhe fotokopje të identitetit dhe lejeve të qëndrimit të të huajve.