Rekomandimet e gjyqtarëve për reformën në drejtësi

535
240 gjyqtarët e Unionit kanë paraqitur 30 rekomandime për reformën në drejtësi, ku ndër të tjera propozojnë që çdo përfaqësues politik, siç është ministri i Drejtësisë, të mos jenë pjesë e Këshillit të Lartë të Drejtësisë, ndërsa pozicioni i Presidentit, nëse do të vendoset të jetë në KLD, të jetë thjesht honorifik dhe të mos ndikojë në emërimet e transferime, siç edhe ka ndodhur deri më tani.
Unioni kundërshton shkrirjen e Konferencës Gjyqësore Kombëtare, ashtu siç edhe përmendet në draftin e reformës, të mos ndërpritet mandati i anëtarëve të KLD dhe të mos krijohen superstrukura që mbivendosen, sikurse flitet për ngritjen e Komisionit të Verifikimeve.
Ky komision parashikohet të kontrollojë gjithçka mbi gjyqtarët, në një kohë që ekzistojnë strukturat që kontrollojnë pasurinë, etikën profesionalizmin e tyre, ndaj gjyqtarët mendojnë se në lidhje me një strukturë të tillë të kihet parasysh edhe vendimi i Gjykatës Kushtetuese, që refuzoi Byronë e Hetimit.
Sigal