‘Nuk ka një tërmet të tretë të fortë’/ Profesori: 10 arsye pse duhet të jeni përfundimisht të qetë

542
Sigal

Gjeologu dhe ambientalisti Sazan Guri ka renditur 10 arsye se pse sipas tij, tani nuk duhet ti trembemi një tjetër tërmeti të fortë.

Nga Sazan Guri –

1. nuk eshte vertetuar në asnje rast pas 2300 vjetesh matjesh (me gojë apo me tregime), tërmet i tretë rradhasi ose pas pak vjetesh, me i madh jo se jo.

2. shqiperia s’ka prodhuar ne asnjë rast termet me te madh se 6,6 Rihter ose 9 balle Merkali qe me sa duket, do 1500 vjet të grumbulloje energji per kaq shperthim.

3. termeti s’ka lidhje me kataklizmot sipër tokës, me natën me diten, me puset e shpimit (si milingona te shtyje nje elefant).

4. termeti s’ka rregulla ne ndodhin e vet, por nje fare ligjshmerie e ka, qe dmth këtë lloj energjie e grumbullon per kaq vjet, 1500 vjet psh ate me 6,3, per 200 vjet ate me 5,4 dhe per 40 vjet psh. ato nen 5,5

5. termeti ka lidhje me ngritjen 10cm, se ndryshe mali i Tomorrit 2470m do rrinte 2000m nen det si 65 milion vjet perpara, ose mali i Dajtit do rrinte 100m nen det si 8 milion vjet me pare.

6. Termeti ka lidhje me gazin e shperthyer ne Rodon dhe me kanalin gjatesor te care 1m, sepse keto jane pjese e procesit.

TANI MË KRYESORET

7. termeti i 21 shtatorit nuk shpertheu termete te vegjel, si 5,5, 4,5 etj., pas tij , ndaj u krijua boshllek sizmik qe dtth energji ose termet i fshehur, ndaj dhe plasi me nje te dyte 6,4

8. termeti i 26 nentorit me 600,000 ton shperthim sa bomba e Hiroshimes, po shperthen disa me 5,4; dhjetra me 4,5; qindra me 4,0 dhe mijra me 3,5, qe dtth 150-200,000 ton te nxjerra, deri me tash 8 dite dhe pergjate dy muajve ne vijim do zoti te nxjerre edhe 200,000 te tjera, qe 200,000 e treta të ngelura kerkojnë 200 vjet te grumbullojne energjine e te japë nje termet prej 6,3 qe e thame me lart.

9. termeti me 26 nentor eshte termet njerezor, dhe jo natyror, sepse nuk shkau toka, as u zhyt keneta, as u bë lëng rera, as u zhyten pallatet brenda tokes, por njeri u shemb dhe tjetri prane ndenjti si pasha, ne kemb.

10. termeti e ben njeriun te mencur, se ndryshe njeriu do rrinte me kasolle, sepse mos te ishte termeti pse do zhvillohej shkenca e rezistences se materialeve dhe te shkembit, qe kerkon gjeologjine, sizmologjine, fiziken, matematiken, kimine, oqeanografine, etj.