Çfarë ngjau kur erdhi Jezuesi ?

567
Gëzim Llojdia

Çfarë ishte ylli i Betlehemit, një ngjarje natyrore, qiellore apo vetëm një trillim?
A mos vallë ishte ajo çka shumë njerëz besnikë kanë besuar, që ajo të ishte për shekuj me radhë: një mrekulli? S.Wagner, duke analizuar fenomenin qiellor që u shfaq në lindje të Jezu Krishtit shkruan se, pasi Jezusi lindi në Bethlehem të Judesë në kohën e mbretit Herod, Magët nga lindja arritën në Jeruzalem, duke thënë: “Ku është Ai, se ka lindur mbreti i Judenjve? Sepse ne pamë yllin e tij në lindje, dhe kemi ardhur për ta adhuruar Atë. ” (Mateu 2:1-1). Dhiata e Re e paraqet “Yllin e Betlehemit”- një nga simbolet e qëndrueshëm të sezonit, të Krishtlindjeve thotë ai. Por natyra e tij e vërtetë është dhe ka qenë gjithashtu fokusi i debatit. Duke bërë pyetjet e zakonshme Wagner shprehet: Ishte ylli i Betlehemit një ngjarje – një mrekulli në shpalljen e lindjes së Mesias? Apo ishte e natyrshme, mëse spektakolare, ngjarje qiellore që ka ndodhur të zhvillohet në të njëjtën kohë, që disa historianë mendojnë se Jezusi ka lindur? Ungjilli Sipas Mateut është i vetmi libër i Dhiatës së Re, që përmend yllin misterioz. Sipas tregimit të Mateut “ylli” nuk sillet në një mënyrë të mbinatyrshme. Dhe pasi e dëgjuan mbretin, ata [Magët] shkuan në rrugën e tyre, dhe ja, ylli që kishin parë në lindje u shkonte përpara atyre derisa u ndal përmbi vendin ku ndodhej fëmija. Dhe kur ata e panë yllin, u gëzuan me gëzim jashtëzakonisht të madh. (Mateu 2:9-10). Ylli – apo çfarëdo qoftë ajo ishte duke lëvizur. Yjet, në lidhjet e tyre të dukshme me yje të tjera në qiell natën, nuk duken të lëvizur. Ata duken për të lëvizur vetëm në përparimin e tyre – nga lindja në perëndim – nëpër qiellin e natës, si Toka rrotullohet. Ata gjithashtu duken të përparojnë nëpër qiell, përsëri nga lindja në perëndim, gjatë javëve dhe muajve si Toka në orbitën e diellit. Magët e panë yllin në lindje dhe e ndoqën atë, duket si ai lëvizi në drejtim të perëndimit. Tani kjo e gjitha është mirë, nëse ne jemi për të thënë se ata ndjekin ecurinë e tij në të gjithë qiellin mbi një numër të ditëve apo javëve… por pastaj ky objekt qiellor bën diçka të pazakonshme, ai u ndal dhe “ndalon përmbi vendin ku ndodhej fëmija.” Pra, diçka ndodhi që ky objekt u ndal në progresionin e tij në qiell, sipas Mateut, kështu Magët do të dinë ku kishin për të gjetur fëmijën. Nuk përmendet këtu, nëse është bërë e mundur që të gjithë yjet të ndalen. Pra, çfarë ishte ky “yll”? Përveç vëzhgimit që ai u ndal, Mateu s’jep asnjë atribut tjetër të veçantë. Llogaria thotë se kjo ishte një ngjarje jashtëzakonisht e ndritshme, nga ngjyra, apo nga ndonjë gjë tjetër e pazakontë. Tradita e pikturon atë si një yll jashtëzakonisht të ndritshëm, sepse ai në një farë mënyre ua mori disi vëmendjen e Magëve. Por disa hulumtime tregojnë se Magët ishin astrologët nga Persia. Pra, ky yll – i cili mund të ketë qenë mjaft i zakonshëm në dukje ka mbajtur disa domethënie astrologjie për ta. Por, që ende nuk shpjegon, se si ai ishte në gjendje për t’u ndalur në qiell.
Një Supernova ka ndodhur në pranverën e shek të 5-të p. e.s në konstelacionin e Bricjapit
Një supernova është një yll që, duke hyrë në një fazë të re të jetës së tij, shpërthen dhe jep jashtë sasi të mëdha të dritës. Në këtë rast, ylli mund të ketë qenë ai, që kishte qenë më parë shumë i zbehtë për t’u parë me sy të lirë, dhe në këtë madhështi të re ishte e re dhe e rëndësishme për astrologët. Astronomi britanik David H. Clark dhe dy bashkëpunëtorët e raportuar në The Journal Tremujor i Royal Astronomical Society se një shpërthim supernova ka ndodhur në pranverën e shek të 5-të p. e.s në konstelacionin e Bricjapit.
Një Kometë u shfaq në prill të vitit të 4-të Para Krishtit pranë Altair ne konstelacionin Aquila
Një kometë gjithashtu do të jetë vënë re nga astrologët që do të kenë parë lëvizje të veçanta të dukshme në qiell në lidhje me yjet. Dhe, në varësi të trajektores së saj, ajo mund të ketë qëndruar ende për kohën në qiell. Siç rezulton, kometë Halley që ka kaluar në shek. e 12-të p.e,s (Askush nuk e di me siguri se kur Jezusi u lind. Pse kalendari ynë është i bazuar në lindjen e tij si në vitin 0, supozime të tjera sot tregojnë vendin e saj diku rreth II-VII p.e.s) Vlen të përmendet, gjithashtu, se kometat janë konsideruar shenja paralajmëruese të ndryshimit, por zakonisht në një kuptim tjetër. Të dhënat e lashta kineze për astronominë tregojnë se dy objekte janë parë në mënyrë të papritur në qiej rreth asaj kohe. Një nga këto ishte një kometë, që u shfaq në afërsi të Alfa dhe Beta në konstelacionin e Bricjapit në muajin mars e shek. V p.e.s. Pastaj një tjetër kometë u shfaq në prill të vitit IV para Krishtit pranë Altair ne konstelacionin Aquila.
Një UFO një anije kozmike – që udhëhoqi magët nëBetlehem
Shumica e atyre që besojnë se zoti apo perëndia e traditës ishin në fakt vizitorët aliene, kanë avancuar idenë, se “ylli” mund të ketë qenë një UFO – një anije kozmike – që udhëhoqi Magët në Betlehem. Edhe pse qesharake si ide është, i vetmi që shpjegon se si objekti mund të jetë shfaqur papritur, u zhvendos, dhe u ndal me qëllim përcaktimin e dukshëm të vendlindjes së Jezusit. Te Mateu. Historia e yllit të mrekullueshëm duke qenë një dukuri e mahnitshme, ajo nuk është shkruar si e tillë në asnjë nga tre shkrimtarët e tjerë të ungjijve. Në fakt, tek Luka është i vetmi ungjill që lidhet me lindjen e Jezusit, por Luka nuk bën asnjë përmendje e yllit. Pra, është historia e yllit vetëm një mit i krijuar për të vërtetuar hyjninë e Jezusit? Martin Gardner shkruan në “Inquirer” skeptik: “Sipas mendimit tim jo. Historia e Yllit është mit i pastër, shumë i ngjashëm me legjendat e lashta në lidhje me pamjen e mrekullueshme të një ylli që shënoi një ngjarje të madhe, si ajo e lindjes së Cezari, Pitagorës, Krishnës (shpëtimtarit hindu), dhe personat e tjerë të famshëm dhe hyjnive. “Wagner sjell disa teori që lidhen me këtë rast: Teoritë e dhëna deri më sot janë se ylli i Betlehemit ishte një planet apo bashkim i planetëve. Astronom Johannes Kepler propozoi në shekullin e 17-të, se ylli i Betlehemit mund të ketë qenë lidhje e planeteve Jupiteri dhe Saturni. Të tilla një lidhje e rrallë ka ndodhur në shek e 7-të para Krishtit. Konstelacioni Peshqit, me shenjë zodiakal është e lidhur me Hebrenjtë. Kepler këtë fakt e ka shpjeguar me supernova. John Mosley, mbikëqyrësi i programeve për Observatori Griffith në Los Anxhelos beson se ylli i Krishtlindjeve ishte një seri e rrallë e lidhjeve planetare që ndodhën në vitet e 3-të P.e.s dhe 2-të p.e.s para Krishtit. “Shfaqja filloi në mëngjesin e 12 qershor në shek i 3-të p.e.s, kur Venusi do të mund të kthjellet shumë afër Saturnit në qiellin lindor”, thotë një artikull në lidhje me gjetjet Mosley. “Pastaj ka pasur një shfaqje spektakolare e Venusit dhe Jupiterit në 12 gusht në Leo plejadë, të cilën astrologët e lashtë e lidhën me fatin e hebrenjve. Midis shtatorit të shek. të 3-të p.e.s dhe qershorit të shek të 2-të p.e.s, Jupiteri përmbys veten dhe ia kaloi atë përsëri, pastaj u kthye përsëri dhe kaloi një yll për herë të tretë. Kjo ishte një ngjarje e shënuar, pasi për astrologët Jupiteri konsiderohet planeti kryesor dhe Regulus konsiderohet si “yll i mbretit”. Kontakti në formë e kurore erdhi më 17 qershor, kur Jupiteri dukej në qasje në mënyrë të ngushtë për Venusin që, pa dylbi, ata do të dukeshin si një yll i vetëm.” Dr Mike Molnar, si astrofizikani, beson se ai ka gjetur prova, që yll i Betlehemi mund të ketë qenë Jupiteri në formën e një monedhe të lashtë. Monedha romake përshkruan shenja astrologjie për shenjat e e hebrenjve dhe të një objekti të ndritshme qiellore. Molnar beson se ky objekt është Jupiteri: “Jupiteri iu nënshtrua dy (eklipseve) nga hëna në shenjën e bricjapit në shek të 6-të p.e.s Jupiterit ishte ‘ylli’ i dhënë Regal – një fuqi që u përforcohet kur Jupiteri ishte në lidhje të ngushta me hënën. Në veçanti …, nuk ka konfirmim nga një astrolog romak se në kushtet e 17 prillit, të shek. të 6-të p.e.s ku besohet të lajmërojë lindjen e një personi hyjnor, dhe i gjithëfuqishëm lindur nën shenjën e hebrenjve, të cilat ne tani i dimë”. Çfarë ishte ylli i Betlehemit një ngjarje natyrore dhe qiellore ose vetëm një trillim? Apo ishte ajo çfarë shumë njerëz besnikë kanë besuar që ajo të jetë për shekuj me radhë: një mrekulli? Duhet ta besojmë se ajo ka qenë një mrekulli.
Sigal