Bustina çaji me sibutraminë të ndaluar nga BE që në vitin 2010. Kujdes, ja ku gjendet

32

Sibutramina është një ilaç për uljen e oreksit që përdoret për trajtimin e obezitetit. Pas një rivlerësimi të sigurisë dhe efektivitetit të sibutraminësBashkimi Evropian vendosi të pezullojë të gjitha autorizimet e marketingut për barnat që përmbajnë sibutramine, shkruan IlFattoalimentare.it. Këto çajra orfohen të shiten online dhe për Shqipërinë dhe Kosovën.

Sigal

Ministria e Shëndetësisë së Italisë ka publikuar një alarm sigurie në lidhje me sekuestrimin e qeseve (bustinave) të çajit nga Turqia me një substancë të ndaluar. Në fakt, qeskat përmbajnë një ilaç me veprim dobësues. Produkti ka markën Meridetox Tea Premium (shih foton më poshtë) dhe mund të blihet në faqe të ndryshme të tregtisë elektronike, thotë Ministria. Italia e raportoi produktin në Sistemin Evropian të Paralajmërimit të Shpejtë për Ushqimin dhe Ushqimin Rasff (njoftim 2024.3007) më 15/04/2024. Megjithatë, paralajmërimi për konsumatorët është publikuar vetëm sot, më 30.04.2024.

Grupi i Policisë Financiare të Triestes dhe Seksioni Kundër Mashtrimit dhe Kontrollit Doganor zbuluan qeskat në fjalë të çajit të fshehura në një automjet që vinte nga Turqia që zbarkoi në portin e qytetit. Në total, autoritetet italiane sekuestruan 14,400 qese çaji Meridetox Tea Premium. Nga analizat e kryera në laboratorin e Doganës së Triestes u konstatua prania e sibutraminës, një substancë me aktivitet farmakologjik dobësues. Përdorimi i këtij përbërësi aktiv është i ndaluar në ushqime dhe suplemente ushqimore.

Sibutramina është një ilaç për uljen e oreksit që përdoret për trajtimin e obezitetit. Pas një rivlerësimi të sigurisë dhe efektivitetit të sibutraminës, Komiteti i Agjencisë së Barnave të Agjencisë Evropiane të Barnave arriti në përfundimin se përfitimet e ilaçit nuk i tejkalojnë rreziqet e mundshme. Prandaj, në vitin 2010, Bashkimi Evropian vendosi të pezullojë të gjitha autorizimet e marketingut për barnat që përmbajnë sibutramine, shkruan IlFattoalimentare.it

Këto çajra orfohen të shiten online dhe për Shqipërinë dhe Kosovën e ndoshta gjenden dhe në tregjet tona.

Fatkeqësisht, sibutramina përdoret ende si një shtesë për ilaçet bimore ose edhe në suplementet sportive. Dhe prodhuesit e tyre nuk raportojnë praninë e një substance të ndaluar në ushqim.

Lista e efekteve anësore nga përdorimi i sibutraminës është mjaft e gjatë. Ndër to janë:

Rritja e presionit të gjakut dhe rritja e rrahjeve të zemrës;

Rritja e rrezikut për goditje në tru, sulme në zemër;

nauze, diarre;

Agresiviteti, mungesa e kontrollit mbi sjelljen, ankthi;

shqetësim i shijes, humbje e oreksit, tharje e gojës;

Çrregullim i gjumit;

Vizion i paqartë;

Shkelje të termorregullimit, ndezje të nxehta, djersitje;

Shkelje e ciklit menstrual, impotencë;

Çrregullime mendore, depresion;

Varësia.

Përdorimi i sibutraminës është veçanërisht i rrezikshëm tek njerëzit me sëmundje të zemrës dhe hipertension. Edhe doza të vogla mund të çojnë në vdekje.