Bagëtitë pa matrikuj, pa origjinë e me brucelozë shqyejnë doganat

68
Sigal

Duke mos patur çertifikatë origjine për 520 krerët e bagëtive, u krijua një artificë e cila duket se është një fallsifikim, sikur bagëtitë u rimatrikualuan me justifikimin fals se i kishin rënë matrikujt nga veshet e kafshëve, e më pas morën dritën jeshile për t’u tregëtuar në Korçë e gjithë Shqipërinë. Pas këtij skandali fshihen ministrat dhe kuçedrat politikës lokale që po mbështesin baxhanakët dhe vëllezrit, pa pyetur për sëmundjet tek konsumatorët. Eksperti Resuli: Industria e qumështit si skemat piramidale të ’97. Alert! E bardhë veze e pasterizuar me salmonela infantis nga Italia në Shqipëri

Problemet e blegtorëve, Resuli: Industria e qumështit si skemat piramidale të ‘97

Ministria ka për detyrë të gjejë si zgjidhje moslikuidim në kohë të blegtorit dhe fermerit. Ne sot kemi hyrë në një skemë të madhe borxhi që është për të ardhur keq, jemi gati në skemat piramidale të ‘97, sepse po flasim për miliona euro, për para në nivel kombëtar, për fermerë që u merret produkti dhe pastaj likuidimi shkon me disa muaj vonesa.

Ministria nuk u ka dhënë asnjë zgjidhje blegtorëve të cilët kanë mbi 3 muaj që nuk paguhen për produktin e tyre. Ai theksoi se nuk ka asnjë rezultat të hetimit nga Autoriteti i Konkurencës për çmimin e qumështit dhe se qeveria buxheton fasada dhe nuk merret me bujqësinë.

Ervin Resuli, ekspert bujqësie njëkohësisht edhe president i urdhrit të mjekut veterinar ka komentuar për problemet me të cilat janë duke u përballur blegtorët. Ai tha se u bënë tashmë 4 vite që blegtorët kanë probleme dhe se fermerët e kanë denoncuar situatën te Autoriteti i Konkurrencës, por nuk kanë marrë asnjë përgjigje. Sipas tij një grup i strukturuar operon për interesa të ngushta dhe blegtori nuk ka asnjë mbështetje nga shteti dhe kjo ngjan si skemat piramidale të ‘97.

Në fakt tashmë u bënë 3-4 vite në të cilat blegtorët kanë problem me dorëzimin e qumështit pasi herë pas here tregu dikton çmime, mbledhje të caktuara të qumështit dhe dashur pa dashur fermerët kanë pasur dhe denoncime pranë autoritetit të konkurrencës dhe ende s’kemi një përgjigje nëse kanë qenë apo jo këto problematika. Dhe dalja në rrugë ky ishte qëllimi që u vendos një çmim nga të gjithë përpunuesit e qumështit dhe të lind ideja që një grup i strukturuar vendos të shtypë blegtorin, i cili është i pambrojtur.

Ministria e bujqësisë kemi parë që ajo s’ka qenë vizionare sa i përket rregullimit apo zgjidhjes së problematikave. Së fundmi ndërhyri në çmimet e qumështit, por nuk i dha zgjidhje problematikës. Në fakt e kemi parë ministrinë vetëm kur ndodhin skandale, por në fakt blegtorëve dhe fermerëve ju mungon dora e ministrisë dhe pushtetit për të zbutur problemet që ka bujqësia.

Sa i përket pagesave është për të ardhur keq që dorëzojnë produktin në pikat e grumbullimit dhe kryefjala është likuiditeti. Në kontaktet që kam unë vonesat me pagesat shkojnë në 3-4 muaj. Ministria ka për detyrë të gjejë si zgjidhje moslikuidim në kohë të blegtorit dhe fermerit. Ne sot kemi hyrë në një skemë të madhe borxhi që është për të ardhur keq, jemi gati në skemat piramidale të ‘97, sepse po flasim për miliona euro, për para në nivel kombëtar, për fermerë që u merret produkti dhe pastaj likuidimi shkon me disa muaj vonesa.

Më tej ai shtoi se Ministria nuk u ka dhënë asnjë zgjidhje blegtorëve të cilët kanë mbi 3 muaj që nuk paguhen për produktin e tyre. Ai theksoi se nuk ka asnjë rëzultat të hetimit nga Autoriteti i Konkurencës për çmimin e qumështit dhe se qeveria buxheton fasada dhe nuk merret me bujqësinë. U bënë tre raste ku blegtorët kanë denoncuar për një vendosje unike të çmimit të blerjes së qumështit dhe sot nuk kemi asnjë rezultat të hetimit. Kemi një kartel që operon dhe dikton çmimet e blerjes në treg, duke mos pasur vëmendjen e shtetit, ministrisë dhe duke shtypur blegtorin që mundohet gjithë ditën te toka dhe baçja për të nxjerr 5 lekë për të mbajtur familjen.

Qeveria shqiptare shikon më të arsyeshme për të buxhetuar rrugë, fasada dhe se ka objektiv pjesën e bujqësisë dhe blegtorisë dhe është për të ardhur keq që viti 2024 është viti me më pak para në skemën kombëtare, e cila si kalon diku te 25 mln. Bujqësia është lënë jetime në aspektin e një mbështetje apo suporti. Bujqësia dhe blegtoria nuk është në ditët e saj të mira dhe s’ka asnjë buxhet për ta mbështetur atë. Për aq kohë sa autoriteti i ushqimit, i konkurrencës është folur dhe s’ka reagime, do ishte zgjidhje nëse SPAK shkonte në nivele të larta për të kuptuar nëse po flasim për industrialist, apo për njerëz që shfrytëzojnë taksat e qytetarëve.

Alert! E bardhë veze e pasterizuar me salmonela infantis nga Italia në Shqipëri

Autoriteti Kombëtar i Ushqimit, më 31 maj është njoftuar nga sistemi RASFF për një produkt ushqimor me probleme, i prodhuar në Itali dhe i importuar dhe nga kompanitë shqiptare.

Bëhet fjalë për të bardhë veze të lëngshme të pasterizuar.

Autoritetet në Itali e kanë zbuluar këtë produkt me probleme gjatë kontrolleve në market edhe analizave, rezultatet e të cilave janë 25 për gram mikroorganizma patogjene, ndërkohë që rezultati duhet të jetë zero.

Vendit tonë i është kërkuar menjëherë tërheqja e produktit nga tregu, ndërsa Autoriteti Kombëtar i ushqimit nuk ka shpërndarë asnjë informacion për konsumtorët me imazhin e produktit dhe të dhënat e tjera, si loti, afatet e përdorimit etj.

Ndërkohë, në faqen e AKU, njoftimi i fundit nga RASFF mban datën 28 shkurt 2024.

E bardha e vezës, si në rastin konkret, pas ndarjes nga e verdha dhe pasterizimit nuk shkon vetëm për industrine e përpunimit të ëmbëlsirave, makaronave etj, por shitet dhe në markete në paketime plastike apo tetrapak.

Një çështje e re që duhet rihapë SPAK

Masakër në Korçë nën hundën, me dijeninë dhe mbështetjen e zyrtarëve të lartë, importohen e hyjnë në Shqipëri kafshë pa matrikuj, pa origjinë e me brucelozë

Një rast i rëndë ka ndodhur në Korçë, ku Prokuroria ka konstatuar se kafshë me matrikuj të Greqisë hyjnë lirisht në territorin shqiptar. Kjo përbën një rrezik të madh shëndetësor, sidomos përsa i përket brucelozës, pasi zonat kufitare të Greqisë janë të njohura për prezencën e lartë të kësaj sëmundjeje që prek edhe njerëzit. Çdo kafshë që hyn pa dokumentacion të rregullt konsiderohet efektivisht pozitive me brucelozë!

Një skandal që prek direkt sigurinë ushqimore të çdo familjeje shqiptare ka ndodhur në Korçë, më saktë në pikën kufitare të Kapshticës përfshirë gjithë institucionet përgjegjëse për kontrollin e kafshëve për konsum.

Njerëz me influenca të forta, për pasurimin e tyre dyshohet se po helmojnë tregun vendas duke futur viça, keca e dele të pakontrolluara, pamatrikulluara, pavaksinuara, shpesh kontrabandë… gjithnjë në qëllim të pasurimit personal. Instancat e Shtetit, në fillim kanë funksionuar, por më pas të presionuara nga pushteti politik, janë zmbrapsur!

Duke mos patur çertifikatë origjine për 520 krerët e bagëtive, u krijua një artificë e cila duket se është në vetvete një fallsifikim, sikur bagëtitë u rimatrikualuan me justifikimin fals se i kishin rënë matrikujt nga veshet e kafshëve, e më pas morën dritën jeshile për t’u tregëtuar në Korçë e gjetkë në Shqipëri.

Sipas dokumentave më poshtë, pasi Frontex ka ndalur një tufë me 29 bagëti ardhur nga Kapshtica, shtetasi Baki Myrtollari me detyrë Veterineri i Shërbimit në kufi, në fshatin Poncar (Korçë) pranë Bilishtit, ku ka konstantuar së jane futur në Shqipëri në një kamion me kafshë të dyshuara të sëmura me brucelozë dhe viruse të tjera, të pamatrikuluara nga vendi i origjinës, i cili ende nuk dihet cili është. Kamioni me mbi 29 keca e qingja etj, bllokohet dhe veterineri kërkon që të çohet për karantinim dhe analiza bio-kimike sipas ligjit.

Por, personat që ishin në pronësi të këtij kamioni, Festim dhe Sokol Dinoshi përveç akti më sipër, duket se ushtruan dhe presion ndaj nënpunësit të Shtetit. Vëllezërit Dinoshi janë kapur edhe herë të tjera duke transportuar bagëti të pamatrikuluara dhe me dokumentacion të plotë vaksinimi, por nuk janë ndëshkuar asnjëherë, falë lidhjeve politike. Emrat e dyshuar si lidhje politike në këto skema janë baxhanaku i ministrit të Mbrojtjes Niko Peleshi: Spartak Meraku, si dhe Ylli Cenkolli me detyrë Inspektor Veterinar në komunën Hoccisht dhe Bilisht, si dhe zv.ministrit të Bujqësisë Ajran Jaupllari.

Një tjetër rast flagrant dhe i rrezikshëm për shëndetin e konsumatorit, është kapja në kufi e një kamioni me Qingja e Rurza pa Çertefikatë Lëvizje dhe pa Matrikulluara, nga shtetasi Martin S, nga Rakicka Devoll, nga veterineri i zonës Baki Myrtollari. Pas ketij veprimi, Spartak Meraku dhe Ylli Cenkolli dyshohet se kanë kërcënuar fizikisht në publik, në mes të Bilishtit, veterinerin Baki Myrtollari.

Por skandalet vazhdojnë, nuk bëhet fjalë për një episod, por për një sistem. Zyrtarët Ylli Cenkolli dhe Spartak Meraku vazhdojnë të kërcënojnë me jetë veterinerin përgjegjës Baki Myrtollari.

Këtë herë në fshatin Çetë Bilishtit, shtetasi Ilirjan M, futi kontrabandë 520  krerë zgjedhë të imëta, përsëri pa çertifikata vaksinimi, pa dokumentacion të vendit të origjinës dhe kontrolli shëndetësorë sigurie.

Në këtë skemë hyn në lojë dhe zv.ministri i Bujqësisë, Arjan Jaupllari. Zv.ministri duker se është në konflikt të plotë interesi pasi dyshohet se licenson një stallë në pronësi të vëllait të tij, në fshatin Drithos pranë kufirit me Greqinë dhe Maqedoninë.

Ngarkesë e kontrolluar nga veterineri përgjegjës, Ylli Cenkolli edhe pse nuk ishte zona dhe detyra e tij, por e veterinerit pergjegjes Baki Myrtollari.

Duke mos patur çertifikatë origjine për 520 krerët e bagëtive, u krijua një artificë e cila duket se është në vetvete një fallsifikim, sikur bagëtitë u rimatrikualuan me justifikimin fals se i kishin rënë matrikujt nga veshet e kafshëve,  e më pas morën dritën jeshile për t’u tregëtuar në Korçë e gjetkë në Shqipëri.

Në këtë skemë hyn në lojë dhe zv.ministri i Bujqësisë, Arjan Jaupllari. Zv.ministri duker se është në konflikt të plotë interesi pasi dyshohet se licenson një stallë në pronësi të vëllait të tij, në fshatin Drithos pranë kufirit me Greqinë dhe Maqedoninë.

Stalla e vëllait të zv.ministrit të bujqësisë përdoret për të importuar kafshët, si në rastin e një tjetër kamioni kontrabandë me kafshë të pa vaksinuara dhe matrikuluara në një stallë për mbarështimin e kafshëve në pronësi të Fatos Sh. Alias Petro Sh., i cili njihet si lidhje e afërt e drejtoriT të AKVMB.

Kjo skemë e futjes kontrabandë, pa vend origjine (nga Maqedonia dhe Bullgaria) dhe mbi të gjitha të pamatrikuluara e shpesh të dyshuara të sëmura të kafshëve, preu dhe kokën e veterinerit të shtetit, Baki Myrtollari.

Episod tjetër skandaloz është ai i futjes nga Kapshtica të kamionit të shtetasit Aleksander L., me 40 lope të shkruara ne dokumentat e origjinës dhe certifikatËn veterinare greke, por që në fakt në hyrje të Republikes së Shqipërisë rezultuan, 37 lopë.

Pas një kontrolli të urdhëruar “nga lart” që mesa duket duhet të jetë bërë formal pasi veterinerët e AKU-se Kapshticë nuk kanë verejtur që 5 lopë nuk i kishin nr, e matrikujve si ato të përshkruarat në certifikatën veterinare greke dhe që në bazë të ligjit nuk duhet të lejoheshin të futeshin në teritorrin e Republikës së Shqipërisë pasi konsideroheshin kontrabandë dhe të pakontrolluar nga shërbimet veterinare greke për ndonjë sëmundje ngjitëse si: bruceloza, tuberkulozi dhe sëmundje tjetër e rrezikshme dhe e transmetueshme tek njerëzit. Përgjegjësit e AKU do duheshin t’i kthenin mbrapsht në Greqi mqs dokumentacioni nuk ishte i rregullt, por lejuan futjen e tyre.

Për të mos mjaftuar gjithë kjo ngarkesë me 37 lopë që në fakt në dokumentat e zhdoganimit figuronin 40 lopë u çua për karantinim në kundërshtim me ligjin në një stallë në fshatin Vernik, stallë, e cila nuk ishte licensuar më parë nga ana e AKVMB-se siç e përcakton ligji. Përsëri në lojë futet Ylli Cenkolli, i cili në kundërshtim me ligjin, pasi subjekti Aleksandër L. duhet t’i dërgonte në ambientin në të cilin ishte licensuar për të zhvilluar këtë aktivitet dhe të plotësonte kushtet e karantinimit aty, por veterineri Ylli Cankolli edhe pse e ka evidentuar që ky subjekt ishte në kundërshtim me ligjin i ka plotësuar fiktivisht certifikatën e karantinimit në kundërshtim me ligjin, pa percaktuar vendin e karantinimit si dhe nuk merr asnjë masë administrative për subjektin për 5 lopët, të cilët nuk korrespondonin nr e matrikujve me ato të certifatikatës Greke. Dhe kjo kishte një arsye të fortë, pasi në ngarkesën më poshtë:

Dërgesë e datës 11/Prill 2024 ku janë kapur 19 lopë e vicca.

Pas presionit të tregtarëve të zonës ndaj drejtorit rajonal Fatmir Ozunit, janë kryer analizat biokimike vetëm 4 prej lopëve, dhe te 4 lopët kanë rezultuar me brucelozë. Por procedura ligjore duket se nuk është zbatuar në kompleksitet, pasi duhet të kryheshin dhe analiza për turbekulozë.

Ligji detyron në raste të tilla IKV-ne të njoftojë me alarm AKU-ne, AKVMB-ne dhe te merret masa e ndalimit të ngarkesës. Gjithashtu ligji parashikon 90 ditë karantinim dhe pezullim aktiviteti të subjektit duke lënë hapësirën kohore ku të groposen lopët e sëmura, ndërsa bagëtitë e tjera duhet të rikryejnë analizat e gjakut çdo muaj, por drejtori Fatmir Ozuni dhe inspektori veterinar Ylli Cenkolli duket se nuk e kanë zbatuar ligjin në këtë rast, duke rrezikuar shëndetin e qytetarëve, pasi Aleksandër L. ka sjellë ngarkesën e sipërcituar dhe e shpërndarë në rrethin e Korçës. Ndërkohë qe ndaj tij është marrë vetëm një masë qesharake prej gjobe 20 mijë lek të reja sa një gjobë parkimi.

Pra, pas 22 diteve i është plotësuar një tjetër certifikatë lëvizje në drejtim të Gjirokastrës dhe këto lopë janë dërguar në drejtim të jugut për t’u shitur atje dhe për të furnizuar tregun e këtij qyteti, por pa u caktuar emri i subjektit nisës, sepse Cenkolli duket se i trembej ndonjë kontrolli rutine rrugës ku do zbulohej përgjegjësia e tij. Analizat që Lopët rezultuan bruceloze (Prill 4 lopë, e në Maji 4 lop) janë tërhequr po nga Y.Cenkolli pranl IKV-se Tiranë, siç rezulton edhe në regjistrin e hyrje e daljeve të analizave laboratorit Tiranë.

Disa ditë më vonë po i njëjti subjekt ka tentuar të fusë në territorin e Republikës së Shqiperisë tre kamionë të mbushur me lopë e vica të cilet jane bllokuar nga ana e veterinereve te AKU-se dhe drejtorit ne doganen e Kapshtices pasi nr e matrikujve te ata dispononin nuk korespondonin me nr e matrikujve ne certifikatat veterinare greke! Në këtë rast të ri skandaloz, ka ndodhur dhe ngordhja e nje prej lopeve te ngarkeses se Aleksander L…mesa duket e semurë. Pasi është nxjerrë jashtë kamionit, është tërhequr nga A.L. privatisht në sy të inspektorëve të AKU.

Ligji kerkon qe dergesa te ndalohet dhe te hyje ne karantinim 2 ditor nga pala greke. Por ne kete rast kjo nuk u aplikua aspak, pasi në lojë u fut ortaku grek i Aleksandër L. qe njihet si Zisi (nofkë), i cili dyshohet se shpesh zgjedh tufat e sëmura në Greqi dhe i transporton në Shqipëri me dokumenta të fallsifikuara me kamionet e tij për çmime tepër të ulëta. Në këtë rast, dërgesa ose tufa u çuan në një stallë në Ersekë të palicensuar nga AKVMB-ja, stallë e cila kishte thjeshtë një kontrate fiktive qiraje mes palëve në momentet e fundit para se tufa të arrinte në stalle.

Shtetasi Aleksandër L. ka edhe lidhje të tjera të forta me ministrin Niko Peleshi, pasi aktualisht dyshohet se po ndërton një ndërtim paleje në zonën e Bilishtit dhe IKMT-ja nuk ndërhyn.

Stallë e cila me datë 13 Maji 2024 ishte thuajse e përfunduar si ndërtim, ndërkohe që lejen e ndërtimit e ka marrë 10 ditë pas ndërtimit, me 23 Maji.

FENOMENI

Drejtor Fatmir Ozuni në dt.10 Maji 2024 ka urdhëruar veterinerin e shërbimit Baki Myrtollari që në bazë të një informacioni të mberritur tek ky i fundit për një tufë me lope e vica plot 78 copë qe do futeshin kondrabandë ne zonën e Ersekës, nga vija e gjelbert, që të bënte c’mos që të kapeshin dhe te kërkonte ndihmën e Policise së Shtetit, dhe më konkretisht të asaj të kufirit dhe në fakt operacioni u finalizua me sukses dhe në brendësi të territorit tonë u kapën 78 lopë e vica kontrabande.

Për këtë sukses dhe konflikteve Në MinIstrinë e Bujqësisë, drejtori i Përgjithshëm Fatmir Ozuni shkarkoi nga detyra Baki Myrtollarin, përse kreu detyrën e tij për tufen e lopeve në Ersekë.

Skemë kriminale e cila helmon familjet shqiptare me mish të sëmurë! Skemë e cila do demaskohet me të tjera dokumenta, fakte dhe të tjerë personazhe që shkelin ligjin dhe sigurinë ushqimore. Faktor.alFaksimile të dokumentave të Autoriteteve Doganore dhe procesverbaleve të Veterinerëve Kufitarë Greke të përmendura më sipër: