Ibrahim Rugova: Udhëheqësit shqiptarë të betohen në Krujë

65
Sigal

Vizioni i Rugovës: “Të gjithë presidentët dhe kryeministrat e Shqipërisë dhe Kosovës duhet të vijnë këtu në Krujë për t’u betuar, para se të marrin detyrën e lartë shtetërore”.  Edi Rama: Rugova, ati themelues i Kosovës së lirë

Ndodhemi në Krujë, teksa në Tiranë po mbahet Samiti i radhës i Berlinit dhe për një çast përfytyrojmë se pritja e liderëve të Europës nuk po bëhet para godinës së Kryeministrisë, por bash në kalanë e Krujës… nga kryezoti i shqiptarëve, i njohur si shpëtimtar i Europës në shekullin XV. Mirëpo nëse protokolli qeveritar e ka harruar Krujën dhe delegacionet e huaja nuk ngjitën më zyrtarisht deri këtu, turistët janë çdo çast të pranishëm, sa drejtori i muzeut kombëtar të Gjergj Kastriotit – Skënderbeu, Mehdi Hafizi, e ka të vështirë të shkëputet prej tyre për t’u përshëndetur me ne të njohurit e tij. “Është muzeu më i vizituar në vend, këtë sezon e kanë vizituar 94 mijë turistë dhe, siç e shikoni, vazhdon të vizitohet pareshtur…”, -thotë ai. Drejtor Mehdiu, plot pasion dhe dituri, prej 32 vitesh në këtë tempull të rrallë të trashëgimisë tonë kombëtare, njeriu i duhur për të mikpritur turistët, historinë tashmë e shqipton si një poemë, ashtu si të gjithë ciceronët.

Ai kujton shumë biseda, por pëlqen të riprodhojë për ne fjalët e Ibrahim Rugovës, kur vizitoi Muzeun në vitin 1995: “Të gjithë presidentët dhe kryeministrat e Shqipërisë dhe Kosovës duhet të vijnë këtu në Krujë për t’u betuar, para se të marrin detyrën e lartë shtetërore”. Ishte vizioni i tij për shtetin e ardhshëm të Kosovës, pasi ai ishte i sigurtë për pavarësinë e saj.

Kruja ngase është kryeqyteti i historisë kombëtare asesi nuk duhet parë si një periferi administrative e Tiranës apo Durrësit.

Duhet thënë se nuk është i lehtë raporti i shtetarëve me Krujën dhe jo vetëm. Miqtë tanë, që na shoqërojnë, tregojnë se kur erdhi Enver Hoxha për vizitë më 1968, kanë sjell njerëz me makina nga kryeqyteti, pasi krutanët nuk duartrokisnin. E njëjta gjë ka ndodhur në një rast të ngjashëm dhe në Gjirokastër, ku kishin mbushur saurelat me njerëz nga rrethet fqinje. E kur njerëzit guxonin mos me e duatrokit udhëheqjen në diktaturë, mendoni sa e pamundur është të të duartrokasin në demokraci! Ndaj dhe sot disa evente qeveritare paraprihen nga të “ftuar” që mbushin sallat apo sheshet…

Kjo sjellje shpjegohet me karakterin krutan dhe përgjithësish shqiptar, çka shprehet dhe në personazhe të qytetit në prehër të “Sari Salltikut”. Njëri ndër ta, Saimir Kupi, nacionalist, bir i familjes së njohur të Abaz Kupit, kulla e të cilit gjendet në Perlataj, u internua qysh 15 vjeç dhe më pas u burgos; burrë i fisëm që e çoi jetën në ngujim politik, si “hasëm” i komunizmit, sa nuk arriti as të krijonte familje e të kishte pasardhës, në fillim të viteve ’90 e gjykonte demokracinë me “degë” të të njëjtit trung politik, atij të djeshëm.

Rama: Ibrahim Rugova, ati themelues. Kosova i ka të gjitha mundësitë, t’i tregojë targën Serbisë e të afrohet me BE-në.

Nen-Kryeministri Edi Rama zhvilloi një vizitë në Prishtinë me rastin e 25-vjetorit të ndërhyrjes së NATO-s dhe çlirimit të Kosovës.

 Kryeministri Edi Rama mori pjesë në Konferencën Ndërkombëtare “Rugova dhe Perëndimi” për 25-vjetorin e ndërhyrjes së NATO-s në Kosovë, një moment, që shenjoi një faqe të re në historinë e pakthyeshme të Kosovës.

Në fjalën e mbajtur me këtë rast, Kryeministri Rama u shpreh se Ibrahim Rugova e ka shenjuar historinë e shqiptarëve me një gjurmë sa të rrallë aq edhe të domosdoshme.

“Ju falënderoj për mundësinë e mirëseardhur për të ndarë me ju një opinion mbi njeriun që e ka shenjuar historinë e shqiptarëve me një gjurmë sa të rrallë aq edhe të domosdoshme, sintezë e pashoqe mes revolucionarit me urtësinë e burrështetasit dhe burrështetasit me idealizimin e revolucionarit”, -tha Rama.

Kryeministri vlerësoi se Ibrahim Rugova, ati themelues i Kosovës së lirë, të pavarur dhe demokratike ishte një shqiptar si i dalë nga brinjët malore të historisë sonë.

Kryeministri Edi Rama deklaroi sot se Kosova i ka të gjitha mundësitë dhe nuk ka pse të humbë kohë duke vrapuar rreth vetes së vet, por duhet ‘t’i tregojë targën’ Serbisë dhe të ikë përpara.

“Ne jemi një popull gjithsesi i vogël, kemi dy shtete gjithsesi të vogla. Ne nuk jemi kërthiza e botës. Sa herë kemi menduar këtë e kemi pësuar shumë keq, sa herë kemi kuptuar se duhet të jemi si trimi i mirë me shokë shumë dhe duhet ta kthejmë investimin e Ibrahim Rugovës dhe shumë të tjerëve në një kapital për të ardhmen, aq herë ne ja kemi dalë të bëjmë gjënë e duhur”, shtoi Rama në fjalën e mbajtur në Konferencën Ndërkombëtare “Rugova dhe Perëndimi” në Prishtinë.

I pyetur se si e sheh Kosovën sot, Rama tha se “Kosova është shumë e bukur, i ka të gjitha mundësitë dhe nuk ka pse të humbë kohë duke vrapuar rreth vetes së vetë”.

“Kosova i ka të gjitha ato që i duhen. I ka të gjithë partnerët, aleatët, miqtë, që i duhen. I ka të gjitha resurset e veta të mjaftueshme. Ka talente, njerëz, energji, forcë e të gjitha. Thjesht dhe vetëm Kosova duhet t’i tregojë targën Serbisë dhe të ikë përpara. Serbia pastaj të bëjë çfarë të dojë”,- tha Rama.

Sipas tij, “nuk mund të mbahet fati i Kosovës i lidhur me interest, apo pafuqinë e Serbisë për t’u përballur me të shkuarën e vet”.