Trajtimi i pasojave të diabetit

401

Qëllimi kryesor i trajtimit, të rivendosen vlerat normale të sheqerit në gjak dhe të korrigjohen çrregullimet e lidhjes metabolike

Diabeti (diabetes mellitus) është një sëmundje kronike, degjenerative e shkaktuar nga mungesa e insulinës për shkak të trupit të paaftë për të prodhuar insulinë në nivele normale, apo për shkak të rezistencës së insulinës, një gjendje në të cilën qelizat e trupit rezistues ndaj insulinës përpiqen për rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak. Insulina është një hormon i prodhuar nga pankreasi për të metabolizuar glukozën, një formë e sheqerit që është një nga burimet kryesore të furnizimit të qelizave me energji. Nëse diabeti është shkaktuar nga rezistenca e insulinës ose mungesa e insulinës, rezultati përfundimtar në të dyja rastet është i njëjti; trupi nuk është në gjendje për të transportuar glukozë të mjaftueshme nëpërmjet qarkullimit të gjakut në qeliza, veçanërisht pas ushqimit, kur nivelet e sheqerit në gjak rriten si një rrjedhojë e natyrshme e tretjes.

Niveli i sheqerit

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf