Poezi nga Asdreni

  2155

  Asdreni (Aleksandër Stavro Drenova), u lind  më 11 prill 1872 në Drenovë në një familje të varfër fshatare. I mbetur jetim u detyrua të braktiste shkollën e mesme dhe të mërgonte në Rumani1889.

  Vepra më e rëndësishme e Asdrenit, “Ëndrra e lot” (1912) shquhet për pasurinë e motiveve, frymën demokratike dhe nivelin e denjë artistik. Në krijimtarinë e Asdrenit motivi i luftës për çlirim kombëtar u ndërthur me idenë e luftës shoqërore, në shumë vjersha gjeti pasqyrim pakënaqësia e njeriut të thjeshtë ndaj shoqërisë borgjeze të kohës. Është gjithashtu, autor i Himnit të Flamurit, një himn kombëtar për të gjithë shqiptarët.

  I Dashur Atdhe

  Me vite jam larguar,
  i dashur Atdhe,
  por nuk të kam harruar,
  se shumë i ëmbël je.

  Kjo zemra më këndon
  për ty, o Shqipëri,
  por prapë më lëngon,
  se je në varfëri.

  Të fala të dërgoj,
  këndej ku jam Atdhe,
  gjithnjë po të kujtoj,
  se birin tënd më ke.

  Asdreni – Lulekuqja

  Lulëkuqja e mjera
  Asgjëkund s’ka shtëpi
  E shkon jetën n’arrati
  Ajo s’është si të tjera
  S’ka stoli!

  Fushës, kodrës, del vetiu
  Verës ngrohet, dimrit ngrin
  Vetë shkunde, vetë mbin
  Dhe, kur skuqe, vjen veriu
  Dhe e përfshin

  Nëpër këmbë gjith’ e shkelin,
  Vend në kopshtet ajo s’ka
  Dorë ndihme kurrë s’pa;
  As e mbjellin, as e vjelin
  Shkoi u tha…

  Po veç ngjyra e saj si zjarri,
  Si një yll që xixëllon
  Tërë bota e imiton
  Është shenjë për së mbari
  Nga shikon

  Ajo ngjyrë kur zë shfaqet
  Mbreti frone shkon e le
  Njerëz robër fare s’sheh
  Vjen e drejta del ne faqet
  Si Zot je

  Ajo ngjyrë nd’ato fletë
  Është shpresa që tregon
  Një të ardhme q’ëndërron
  Është flamuri ynë vetë
  Që valon!

  Kthime

  Kur të pashë me s’të lashë,
  T’u afrova e s’tu ndashë
  Dhe me zë t’ëmbël të thashë:
  “Sa të dua o moj vashë!”

  edhe në gjunjë të rashë,
  T’u luta gjersa u vrashë

  Po nga zemëra psherëtita
  U treta, u lebetita,
  Se asnjë fjalë s’të qita,
  Gjersa shpresën far’ e ngrita
  Se m’u mërzit sa të prita,
  Aq sa u ngrys edhe dita.

  Vetëm pastaj unë u zgjova
  Dhe mendjen time ndërrova
  Kur zemërën ta kuptova
  Dhe ika e te harrova,
  Nga tërë mundimet shpëtova
  Si dhe shpirtin e qetova.

  Pastaj ti mbrëmanet herët
  Me vjen rrotull si një shqerrë
  Si një fytyrë në verë
  Dhe me lutesh aqë herë
  Po tashti shëko të tjerë
  S’e stë dua moj e mjerë.

  Një Orë Lumturie

  Hëna ndrinte porsi argjent
  Kur ndë kopshtije bashkë vinim
  Dhe me dorën mbi krahun tënd
  Të ndihnja mbi bar te rrinim.

  Ah, sa ëmbëlsirë ndjeva
  Kur dorën ma zgjate
  At’herë fare më s’ë msheva
  Mirëdashjen zemrës sate.

  Lulet na çonin një erë
  Shumë të ëmbël e të pëlqyer
  Edhe zefiret nga herë
  Na kujtonin pa kursyer.

  Rrezet që na përgëzonin
  Kur ishim të përqafuar
  Dashurinë na e shtonin
  Me një mall të pa rrëfyer.

  Sa fjal’ t’mbla më thoshe
  Kur përkëdheleshim të dy
  Dhe më syçkat bukuroshe
  Me benjë të mos ndahem nga ty.

  Po dyshimi nuk më linte
  të të besonj se ti më do
  Si hëna që rrezet mshifte
  Dhe i çonte ku desh ajo.

  Veç at’hëre kupëtova
  Se je zemër plot mëshirë
  Dhe veten time e ngrova
  Kur më puthe me dëshirë.

  Asdreni – Sa të dua O Shqipëri

  Sa të dua, o Shqipëri,
  sa me mall ndiej e sa dëshirë,
  për ty gaz e dashuri
  mu në zemër më ka mbirë!

  Se për mua, o Atdhe,
  je një lule aq e vyer,
  sa nuk gjendet përmbi dhe
  shpirtin tim për të ushqyer!

  I Dashur Atdhe

  Me vite jam larguar,
  i dashur Atdhe,
  por nuk të kam harruar,
  se shumë i ëmbël je.

  Kjo zemra më këndon
  për ty, o Shqipëri,
  por prapë më lëngon,
  se je në varfëri.

  Të fala të dërgoj,
  këndej ku jam Atdhe,
  gjithnjë po të kujtoj,
  se birin tënd më ke