Kristo Luarasi, gazetari e patrioti që punoi një jetë për Shqipërinë

624

Atdhetari Kristo Luarasi është dekoruar me medalje të ndryshme dhe është shpallur “Qytetar Nderi i Ersekës”

“Ishte bashkëpunëtor i Fan Nolit dhe patriotëve të tjerë në emigracion”

Kristo P.Luarasi u lind në vitin 1875 në fshatin Luaras të Kolonjës  nga një familje e cila i reziston dhunës së feudalëve të vendit. Mësimet e para i kreu në shkollën fillore të vendlindjes dhe i vazhdoi në shkollën e Hotovës, ku kishte mësuar dhe Petro Nini Luarasi. Kristoja, veprimtarinë e tij patriotike e filloi në një periudhë të vështirë, kur Sulltan Hamiti i II-të kishte ngritur një regjim terrori politik e grabitjesh sistematike. Ky sundimtar i egër, duke vazhduar politikën ‘përça e sundo’, nxiste përçarjen fetare, krahinore dhe ndërsente një popull kundër një populli tjetër…

Kristaq Theodhor Luarasi

 

Shkrimin e plotë mund ta lexoni në brendësi të “Telegraf” print