Libri i parë për fëmijë i Papa Franceskut

189
Papa Francesku është takuar me një grup fëmijësh në Vatikan, të cilët e kanë ndihmuar atin e shenjtë të shkruajë librin e tij të parë për fëmijë. Papa Francesku ka shumë këshilltarë në Vatikan, që kujdesen për gjithçka por këtë herë ka menduar që të ndërmarrë një tjetër hap, më të lehtë duke zgjedhur fëmijët si këshilluesit e tij më të mirë teksa po shkruan edhe librin e tij të parë për fëmijët të titulluar: “I dashur Papa Francesku”. Libri ishte ide fillestare e atit Antonio Spadaro, një prift dhe editor i gazetës italiane festare “Civilta Cattolica”, pasi ai ishte i pari person që intervistoi Franceskun pas zgjedhjes së tij në vitin 2013. Spadaro i solli Papës 31 vizatime dhe pyetje nga fëmijë nga mbarë bota dhe Franseku i ktheu përgjigje në një gjuhë shumë të thjeshtë. Një nga pyetjet ishte: “Cfarë bënte zoti përpara krijimit të botës?” Kjo pyetje i është bërë atit të shenjtë nga një 8 vjeçar nga Kanadaj, Ryan K. Sikurse edhe shumë pyetje të tjera në libër, pyetja ishte shoqëruar me një vizatim shumë të thjeshtë, me zotin që ishte ulur mbi një glob, të rrethuar nga yje të shndërritshëm.
 Papa iu përgjigj, me vetëm disa fjali, pas fletës së vizatuar. Zoti krijoi kohën dhe të gjithë ata që vogëlushi donte në jetë. Natasha 8 vjeçe nga Kenia, e kishte pyetur Papën që ti shpjegonte diçka nga historia e biblës, sesi Jezusi kishte ecur mbi ujë. Të tjerë donin përgjigje për pyetje që klishin lidhje me të afërmit që tani i shihnin nga parajsa. Basia, 8 vjeçe nga Polonia e pyeti papën se çfarë donte ai të bëhej kur ishte në moshën e saj. Përgjigja e tij: Doja të bëhesha kasap. Gjatë takimit, një djalosh e pyeti Franceskun nëse ishte punë e lehtë të ishe Papë. “Është e lehtë dhe e vështirë. Sic është jeta e çdo personi. Është e lehtë sepse ka shumë njerëz që të ndihmojnë. Përshembull ju të gjithë po më ndihmoni mua tani. Sepse zemra ime është e mbushur me lumturi por është edhe një punë e vështirë sepse bëj shumë gjëra. Ka momente të vështira sepse ka vështirësi në cdo punë që bën” shpjegoi pontifati. Mohamed, 10 vjeçari nga Siria, e pyet papën nëse bota do të jetë sërish e bukur. Papa i thotë atij se vuajtjet e tij sdo të zgjasin përgjithmonë. Një nga pyetjet më intreesante papës iu bënë nga një 8 vjecar australian, të quajtur Luca. “I dashur Papa Francesku. Mami im është në parajsë. A do të ketë ajo krahë ëngjëlli?” Papa iu përgjigj: “Jo, nuk do ti rriten krahë ëngjëlli. Ajo është mami jot por ai është shumë e buzëqeshur dhe e lumtur sepse ty të do shumë”. Libri me 75 faqe, në formatin e një libri, do të publikohet në SHBA nga zyra e shtypit Loyola dhe në Itali nga Rizzoli.