Nesër do të lexoni/ Edmond Panariti: Laboratorët privatë do krijojnë monopol dhe vrasin konkurentët

216
Duket se beteja e radhës e qeverisë në stimulimin dhe më pas në formalizimin e ekonomisë është sektori i agroturizmit. Në Ministrinë e Bujqësisë ka nisur puna për klasifikimin e sipërmarrjeve që do të përfitojnë lehtësira fiskale nga qeveria. Nga ana tjetër kryeministri ka deklaruar se TVSH-ja për këto subjekte do të jetë në nivelin e 6%. Gjasat janë që në bizneset e kësaj kategorie do të aplikohen të njëjtë stimuj siç janë aplikuar ndaj investitorëve me status të veçantë në sektorin e turizmit. 
Cila është situata e sotme e Agroturizmit dhe si e vlerësoni këtë nisëm?
Mendoj që Agroturizmi është një element i rëndësishëm i zhvillimit bujqësisë dhe në tërësi të zhvillimit rural. Bëhet fjalë për një potencial ende të pashfrytëzuar në zhvillimin e bujqësisë, i cili ka qenë në qendër të vëmendjes edhe gjatë kohës që unë kam qenë ministër i bujqësisë, dhe jo rastësisht gjatë asaj kohe në vendosëm në dispozicion pikërisht në funksion të zhvillimit të Agroturizmit jo pak por 13 milionë euro grant nëpërmjet një projekti të përbashkët midis qeverisë daneze edhe qeverisë gjermane, për të zhvilluar ato që unë i konsideroja apo konsideroheshin si zona të pa avantazhuara për të qenë konkurrente në prodhim masiv, por që paraqisnin avantazhe konkurruese si zona turistike. Ai projekt tani është drejt finalizimit, qe martesa më e suksesshme e bujqësisë me turizmin dhe pikërisht modelet e para agro-turistike do të krijoheshin në ato zona të paavantazhuara në kuptimin e një prodhimi intensiv dhe masiv por që paraqisnin konkurrencë të jashtëzakonshme në potencialet e tyre turistike. Ku ferma jo thjeshtë do të prodhonte, ku brenda saj do të kishim edhe sektorin e shërbimeve pra hoteleri, bujtina, njëkohësisht edhe tregje lokale me produkte që prodhoheshin në fermë. Ky ishte koncepti i agro-turizmit. Dhe tani dëgjoj se ka një paketë incentivash fiskale për të stimuluar këto operatorë që tashmë funksionojnë dhe që kanë krijuar piketat e para të agro-turizmit në Shqipëri, dhe që sigurisht duhen mbështetur me lehtësira në mënyrë që të zgjerohen apo dhe të krijojnë edhe filiza të rinj edhe në zonat e tjera. Mbetet për t’u parë, pasi këtu jemi në “do të” dhe mbetet për tu parë nëse kjo do të përkthehet realisht në një masë lehtësuese fiskale, e cila për hir të së vërtetës ka qenë e deklaruar edhe për sektorë të tjerë, por që mjerisht për mendimin tim shumë pak është bërë dhe ato që ne i patëm inkuadruar në kuadrin e një pakete “lehtësira fiskale të bujqësisë”. Ne në vitin 2015 lëshuam paketën e lehtësirave fiskale të bujqësisë ku paraqit si një dëshirë e mirë heqja e TVSH-së nga imputet bujqësore, lehtësimi nga barra tatimore fiskale në procesin e përpunimit dhe grumbullimit, por nuk është se pamë ndonjë rezultat konkret dhe ende bujqësia vazhdon të jetë për mendimin tim shumë e rënduar me taksa, me tatime, me bar fiskale krahasimisht me fqinjët tanë.
Cilat ishin arsyet që nuk funksionoi në të shkuarën dhe cilat janë shanset që kjo nisëm sot të ketë sukses?….


Për më shumë lexoni nesër në Gazetën “Telegraf”