Suplementi Pena Shqiptare/ Vangjush Saro: E zgjerosur, bishtin përpjetë (!)

51
Sigal

 

Fabul

E zgjerosur, bishtin përpjetë (!)

 

Në rrëpirën

prej nga s’duket fshati,

tufa poshtë e lart po kërkon fatin,

hapur ndër murrize e ndër ferra.

Është aty një dhi që ndër të tjera,

shkon e vjen

vetëm me bisht përpjetë,

prapanica e saj tallet me retë…

Kushedi pse shtiret kjo e ngratë,

ajros dregat apo fton ftujakë.

“E zgjebosur

dhe bishtin përpjetë!”

S’dihet kush e tha, fjala ka mbetur…

 

Dordolec

Në arën ku Gallofët* bëjnë festë,

po mban fjalim edhe një Dordolec:

-I shihni këto fusha, rreth e qark?

Janë në mbrojtjen time; pa merak!

Po kur Moti dhëmbët i nxjerr jashtë,

shkalafitet trimi kokëkashtë;

bëhet fije-fije, e merr era,

bashkë me fjalime dhe idera…

 

Sekreti

Rrëkeja e vogël derdhet në përrua.

Dhe ky,

me vëllezërit e tij,

herë pa zë

e herë duke kënduar

lumit i bëjnë shoqëri.

Dhe lumi rend e bredh vërtik

në detin e madh e të paanë.

Por edhe deti ka vëlla e mik

atë që quhet

oqean…

Çdo gjë ka vlerën dhe vendin e vet.

Kështu natyra është sajuar.

Kush nuk e di këtë sekret,

mbetet përherë

i trishtuar.