Spasse Thanasi: Kulla e Jasharëve në Prekaz…

130

Jo vetem fortesa tё qendresёs, por edhe oda tё mikëpritjes njerёzore  dhe  muzeum i rezistecёs kombёtare!…

Sigal

Nga SPASSE THANASI

Njё  pllajё  e  bukur  dhe  e  sheshtё  ku  janё  ngritur  kullat e Jasharёve, e  bёnё  PREKAZIN,  njё  vend  historik   nё Drenicë  tё  Kosovёs. Bjeshka  ёshtё  nё  shpinё si  flakadan  trimёrie.  Me  hije  tё  veçanta  edhe  kёto  kulla  tё  zakonshme  bjeshkёsh…

Kulla  ku  u  bё  lufta  e  Adem  Jasharit  ngrihet  si  kala  dhe  quhet “Kulla  e  Rezistencёs”.  Ёshtё  e  fortё,  me  mure  guri  tё  gjerё,  me  gurё  tё  gdhendur  bjeshke. Ajo tashmё  ka njё histori  pёr  tё  gjithё  KOSOVЁN: “Lufta e Rezistencёs  Kombёtare  ku  vendosej  fati  i  lirisё  dhe  i  pavarёsisё!”.

Kohё  mё  parё,  pa  ardhur  kёtu  asnjёhёrё, duke  lexuar romanin  “Hijet  e Kullave”,  tё  shkrimtares Albina  Idrizi,  unё  bёra  poezinё, “ HIJET  E  KULLЁS  SЁ  GURTЁ”,  tё  cilёn  e  botova  nё  organet  e  shtypit  dhe  e  paraqita  nё  festivalin  poetik  tё  “PEGASIT – 2011”,  nё  Prishtinё.  Prej  kёsaj  ndjesie   mё  lindi  dёshira  tё  shikoja  me  sy  kёto  “kulla  lufte”  nё  Prekaz,  ku  u  vra  heroikisht  legjendari  i  Kosovёs  martire  dhe  i  gjithё  shqiptarёve   ADEM  JASHARI

Dhe  vёrtetё, jam i emocionuar  kёtu  nё Prekaz,  ku  ndrit  “Obelisku  i  Rezistencёs”  dhe  “oshёtijnё”  prej  gjakut  varret  e  Jasharёve,  qё  janё  njё  stoli  e  lirisё  sё  fituar  me  gjak  e  luftё  barbare…Kёtu  takuam  vёllanё  e tij  Rifat  Jashari,  qё  na  dha  mikёpritjen   dhe  bёmё  homazhe  nё  varrin  e  luftёtarit  tё  lirisё,  Adem  Jashari. Pёrjetova  njё  fushё  tё  bardhё  ku  gjaku  i  kuq  ka  shkruar  historinё  e  rezistencёs…57  varre  tё  fisit  tё  madh  “JASHARI”  ndёr  tё  cilёt  vetёm  26  varre  tё  familjes  sё  Adem  Jasharit,  janё  tragjedia  mё e madhe  e Prekazit  nё  luftёn  e  çlirimit  tё  Kosovёs. Nё  Kullёn  e  Shenjtё  tё  Jasharёve  ёshtё  shenjtёria  e  gjakut  ilir  tё  Dardanisё,  gjallon  energji  e  pashtershme  dhe  e  jashtёzakonshme  nga  lavdia  e  heronjve.  Tre  kullat  shqiptare  nё  kёtё  fshat   janё  “piramida”  tё  kujtesёs  historike  me  humbje  tё  mёdha  jetёsh  njerёzore. Shtёpia  bujare  me   panoramёn  e “  Kullёs”  nё  krye  tё  odёs,  ёshtё  mikpritja  njёrёzore  e  pёrjetshmё  me  dorёn   besa-besё   dhe  zogun  e   lirisё  qё  fluturon  nё  krah  tё  pushkёs  dhe  mbi  flamurin  kuq  e   zi. Vetё  Rifat  Jashari  thotё  ende  i  pёrlotur  pёr  kёtё  gjёmё  qё  skuqi  tokёn  me gjak : Asgjё  nuk  e  shkruan  dhimbjen. Dhimbja  dhe   dashuria  e   lirisё  janё  gjithmonё  bashkё  nё  shpirt…”.

Sot  kёtu  nё  PREKAZ   kemi  njё  monument  trimёrie  plot  lavdi. Sot  kёtu  nuk  ka  gjak, ka  vetёm  blerim  e   bardhёsi  dhe  njё  shenjtёri  tё  bukur  shqiptare !…

Mbi  10  milionë  vizitorё  kanё  shkelur  kёtё  tokё  vigane  tё  luftёs  e  tё  gjakut  pёr  tё  parё  historinё  e  vёrtetё  tё  Kosovёs,  pёr  tё  ndjerё  luftёn  qё  solli  pavarёsinё.  Rrёfimi  i  Besardёs  pёr  plagёn  plot  dhimbje,  e  mbijetuara  e  masakrёs  sё  5 Marsit 1998,  ku  u  shfaros  e  gjithё  familja e Adem  Jasharit  ёshtё  njё  “simbol”  pёr  ndodhitё  nё  ditёt  e  luftёs. Ajo  ёshtё “bekimi”  i  njё  familje  tё  madhe  kosovare  qё  i  dha  Kosovёs  çmimin  mё  tё  shtrenjtё  tё  lirisё, gjakun e 59  anёtarёvё  brenda  Kullёs  ku  ishte  “bёrthama  e  luftёs”  sё  madhe   çlirimtare   tё  Kosovёs. Ndoshta  kjo  tablo  e   trishtё  i  ngjan  aq  shumё  tablosё  ballkanike  tё  Luftёs  sё  Dytё  Botёrore. Tablo  qё  pёrsёriti  edhe  njёherё  genocidin  ç’njerёzor  dhe  shfarosjen  e  njё  populli, pёrpjёstimet  e  sё  cilёs  nuk  kaluan  lehtё, por  u  ndёrprenё   me   bombardimet  e  Natos  mbi  qiellin  e  Kosovёs  ku  dilte  tym  dhe  flakё  nё tё  gjitha  drejtimet. Historia  do  tё  ruaj  nё  memorie  “manifestin  e  paqes”  qё  erdhi  nga  lufta  dhe  gaku  i  “Kullёs  sё  Jasharёve”,  do  tё  nderojë  luftёtarёt  e  lirisё  sё  Kosovёs  dhe  “blerimin”  e  bukur  tё  fushёs  sё  Prekazit  me  varret  madhёshtore , do  ta  vendosë  pёrjetёsisht  nё  panteonin  e  madhёshtisё  e  tё  krenarisё  kombёtare!

Te  kjo  kullё  lavdie  e  historie  nё  Prekaz  ka  poezi  dhe  kёngё, ka  dhimbje  dhe  dashuri, ka  gjak  dhe  sakrificё  sublime. Pra, njё vend legjendar  me  njёrёz  trima  e  luftёtarё,  njё  piedestal  i  triumfit  tё  lirisё  mbi  krimin !

Unё  kam  lexuar  shumё  mbi  Kosovёn, kam  takuar  njerёz  tё   luftёs  sё  madhe  çlirimtare  tё  Kosovёs,  por  ky  vend  ku  ndodhem,  m’u  duk  plot  “magji  luftarake”  prej  tokёs  dhe  prej  njerёzve. Lavdia  jeton  me  dhimbjen, krenaria  pёrqafon  dashurinё, urrejtja  mposht  krimin  makabёr  dhe  kthen  mizorinё  nё  liri,  nё  dashuri,  nё  dinjitet.  Nuk  ka  forcё  mё  tё  madhe  se  kjo  pёrballje  njerёzore  ku  Kulla  e  madhe  e  Jasharёve  e  dёshmoi  me  luftё  nё  frontin  e  parё  tё  qëndresёs  dhe  kjo  nuk  ёshtё  njё  histori  e  thjeshtё,  por  njё  reflektim  i  madh  i  shpirtit  tё  vёtmohimit  pёr  çёshtjen  e  madhe  tё  kombit…Pёr  kёtё  mё  bind  dhe  porta  gjithnjё  e  hapur  e  zemrёs  dhe  mendjes  sё  Jasharёve  trima,  ku  drejtohet  tё  falet  e  gjithё  Kosova, e  gjithё  Europa  dhe  Bota  mbarё.

Pёrlotja  ngjadhnjimtare  e  Rifat  Jasharit  ёshtё  pёrlotje  e  pёrjetshme   e  brezave  qё  rriten  me  lirinё  e  Kosovёs. Nipёrit  dhe  mbesat  e  tij  do  tё  dinё  tё  ruajnё  “simbolin” e  pёrjetshёm  tё  familjes  sё  Jasharёve  nё  Prekaz.  Flamuri  i  kuq  nё  odёn   e  madhe  tё  pritjes  do  tё  valvitet  me  krenarinё   e  Jasharёve,  ashtu  si  nё  ditёt  e  luftёs  heroike  dhe  muret  e  shpuara  tё  Kullёs  prej  plumbave,  do  tё  qёndrojnё  nё  “hijen  e kullavё”  pёr  tё  dёshmuar  gjithmonё,  se kёtu  “ёshtё  bёrё  njё  luftё  e  madhё”  dhe  falёn  jetёn  shumё  dёshmorё  tё  lirisё!

Poeti  Din  Mehmeti  kur  shkruan  pёr  Adem  Jasharët  thotё  fjalёt  e  jetёs  qё  digjen  nё  pragjet e  shtёpive:

  • “ Vdiqёn  siç  vdiset

Me  eshtra

Tokёn  e  bёnё  tё  pathyeshme…

Tash  jetojnё  gjithkund

Nё  ajёr,  nё  frymё

Do  tё  kthehen  si  lumenj  prej  gjaku

Pёr  t’i   rritur  pranverat

Nёpёr  kohёra ….

Mos  i  qani  Adem  Jasharёt

Mos  na  zverdhni  krenarinё

Ata  me  furtunёn  e  krismave

Hynё  nё  panteonin  e  pavdekёsisё !…

Shkruaj  pёr  kullёn  e  vecantё  tё  Jasharёve, se  ajo  pёrbёn  njё  histori. Emri  i  saj  luftarak tregon  se  rruga e  lirisё  dhe  e  pavarёsisё  kalon  pёrmes  gjakut, pёrmes  dhimbjes  dhe  kjo  rrugё  e  gjatё  dhe  e  vёshtirё  nuk  ka  “çmim”, por  vetёm  lavdi  dhe  pёrjetёsi.  Kjo  kullё  ka  vendin  e  nderit  nё  kujtesёn  e popullit  tё  Kosovёs, nё  rrugёtimin  e  lirё  tё  kombit, nё  tё  gjithё  atmosferёn  sociale  e  shoqërore  tё  vendit,  ku  Kosova  rradhitet  ndёrmjet  shteteve  e  kombeve  tё  tjera  tё  botёs  plot  dinjitet  e  dashuri.  Kjo  kullё  i  dha  “vulёn”  fitores, i  hapi udhё  lirisё  dhe  pavarёsisё  sё  vonuar  nё  vite  e  dekada…Se  Jasharёt  u  bёnё  fisi  i  luftёs  dhe  i  lirisё  sё  Kosovёs  dhe  kjo  “medalje”  madhёshtore  do  tё  ndrijё  pёrjetёsisht !