Si e provoi bombën nukleare BS më 2 tetor 1949

67
Sigal

Konferenca e Berlinit nuk ishte një konferencë paqësore mbi Paris.

 

Detyra kryesore e konferencës së Berlinit ishte zhvillimi i politikave të kompetencave aleate në Gjermani e mundur nga lufta. U vendos që Gjermania të shpërndajë të gjitha organizatat socialiste kombëtare; të rivendosjë partitë politike të ndaluara më parë dhe liritë kryesore civile, shkatërrimin e industrisë ushtarake, reduktimin e karteleve që shërbyen në Gjermaninë naziste në mjetin e militarizimit të industrisë. Në duart e aleatëve të udhëheqësve më të lartë nazistë u vendosën të sillnin gjykatën e një tribunali të veçantë ndërkombëtar.

Armët Atomike

Në vitin 1945, kishte pabarazi të thellë në pushtet dhe forcë midis dy vendeve kryesore. Edhe para luftës, shpërngulja u zhvendos në favor të Amerikës, veçanërisht në ekonomi. Por veprimet ushtarake i ndanë më tej këto dy vende në drejtimin e kundërt. Lufta nuk prekte tokën amerikane: betejat u larguan nga brigjet e Amerikës. Në ekonominë amerikane, të cilat ishin furnizuesi kryesor dhe financuesi i të gjithë koalicionit fitimtar, gjatë periudhës 1939 dhe 1945 kishte një kërcim të pashembullt. Potenciali i fuqisë së industrisë amerikane u rrit me 50%, prodhimi i produkteve u rrit 2.5 herë. Prodhuar 4 herë më shumë pajisje, 7 herë më shumë automjete. Prodhimi bujqësor është rritur me 36%. Paga u rrit, si dhe të gjitha të ardhurat e popullsisë. Kontrasti midis kushteve të jetesës amerikane dhe varfërisë në të cilën jetonin populli sovjetik ishte shumë i mprehtë. Kishte një hendek të dukshëm midis ekonomive të vendeve. Produktet e metalurgjisë me ngjyra sovjetike përbënin 16-18% të nivelit amerikan. Prodhimi i produkteve kimike të Shteteve të Bashkuara ishte më i lartë se BRSS në 10-20 herë; prodhimi i industrisë së tekstilit është 6-13 herë. Situata u plotësua nga prania e pozicioneve dominuese në botë. Bomba atomike u shfaq në momentin e fundit, siç ishte, në mënyrë që të jepte superioritetin dërrmues amerikan mbi karakterin e padyshimtë dhe kërcënues të BRSS. Udhëheqësit amerikanë shpresonin se për shkak të potencialit të tyre ekonomik dhe shkencor, ata do të ishin në gjendje të mbanin një monopol për posedimin e një arme të re apokaliptike. Në kushtet e një përkeqësimi të shpejtë në rritje të marrëdhënieve midis Moskës dhe Uashingtonit, bomba ishte, sigurisht, për të imponuar ankth për udhëheqësit sovjetikë. Amerikanët ishin të vetmit pronarë të mjeteve të dhënies së transportuesve të avionëve dhe bombardimit të aviacionit të një rreze të gjatë, të aftë për të përcjellë akuza bërthamore për qëllimet në çdo pjesë të botës. Shtetet e Bashkuara ishin të pandashme në atë kohë dhe ishin në siguri të madhe. Ata ishin i vetmi vend në vitet e pasluftës të aftë për të përcaktuar rrjedhën e politikës botërore. Amerika nuk pranoi të kuptonte se në Evropën Lindore ka ndryshime të përcaktuara, kryesisht arsye të brendshme lokale. Pamundësia e Shteteve të Bashkuara për të pajtuar me praninë e lëvizjeve të reja revolucionare në modelin e rendit botëror i detyroi pjesëmarrësit e tyre, së pari të gjithë komunistët, të kthejnë sytë në Moskë si pol kundër politikës botërore. Në këto kushte, vështirësitë e pashmangshme në zbatimin e kërkesave amerikane shkaktuan në Shtetet e Bashkuara, një kornizë anti-sovjetike në rritje. Pra, kishte një fenomen që më vonë u quajt “Lufta e Ftohtë”, arsyeja kryesore, e cila është pabarazia globale midis BRSS dhe Shteteve të Bashkuara. Pabarazia u manifestua gjithashtu në lidhje me posedimin e armëve bërthamore. Siç dihet para vitit 1949, e vetmja fuqi, e cila ka një bombë atomike, ishin Shtetet e Bashkuara.

Amerikanët nuk e fshehën se armët bërthamore u perceptuan prej tyre si një atribut i fuqisë së fuqisë së madhe, si një mjet për të gjetur një armik të mundshëm – BRSS dhe aleatët e saj, si një mjet presioni. Në frontin e Stalinit qëndronte një dilemë e vështirë: të refuzojë presionin që aleatët e mëparshëm, tani të armatosur me një bombë atomike, të dhënë në BRSS në kushte kur vendi është i rraskapitur! Stalini ishte i bindur se Shtetet e Bashkuara dhe Anglia nuk do të vendosnin të zgjidhnin luftën dhe ai vendosi të zgjedhë rrugën e konfrontimit me fuqinë e Perëndimit. Ne po flasim për zgjedhjen themelore, pasi ato janë paracaktuar si karakteristikat kryesore të së ardhmes. Qeveria sovjetike vendosi të përshpejtojë punën në prodhimin e bombës së vet atomike. Një punë e plotë e kryer në sekretin e rreptë është zhvilluar nga gusht-shtator 1945. Pas Potsdamit dhe Hiroshimës, Stalini formoi Komitetin e Veçantë nën Kontrollin Suprem të Berias, të kryesuar nga Komisari i Popullit, i projektuar për të udhëhequr të gjitha aktivitetet për të krijuar një armë të re. Mbështetja për pozitën e Shteteve të Bashkuara nga shumica e vendeve të botës u kombinua me pozitën e tyre ekskluzive të pronarëve të një monopoli në një bombë atomike: amerikanët kanë demonstruar fuqinë e tyre, duke shpenzuar shpërthimet e testit në verën e vitit 1946. Stalini gjatë kësaj periudhe bëri një numër të aplikacioneve për të shmangur kuptimin e armës së re. Këto deklarata kërkuan të gjithë propagandën sovjetike.

Por sjellja e përfaqësuesve të Bashkimit Sovjetik në një situatë private tregoi shqetësimin e tyre më të madh. Historianët modernë pranojnë se për shkak të pabarazisë në posedimin e armëve atomike, Bashkimi Sovjetik dhe vetë bashkësia botërore po përjetonte atëherë “periudha të rrezikshme dhe komplekse”. Si rezultat i tendencave kontradiktore, një projekt-institucioni i kontrollit ndërkombëtar mbi energjinë atomike, i njohur si “Plani Baruk”, i emëruar nga punonjësi amerikan, u udhëzua ta paraqiste atë në OKB. Në përputhje me këtë plan, gjithçka që lidhet me hulumtimet dhe prodhimin bërthamor duhej të përqendrohej me forcë në disa shtete, në mënyrë që menaxhimi i të gjithë kompleksit bërthamor të kryhej nga një fuqi botërore, që vepron në cilësinë e autoritetit superanacional, në të cilën asnjë vend nuk do të kishte të drejtën e vetos. Nga këndvështrimi i BRSS, plani i Barukut ishte i barabartë me transferimin në SHBA të gjithçkaje, e cila lidhet me energjinë atomike dhe, prandaj, ishte një formë e legalizimit të monopolit bërthamor të SHBA dhe ndoshta duke e alternuar përgjithmonë. Në të gjitha ngjarjet e mbajtura nga BRSS për sigurinë e tyre, u vërejtën dy rreshta. E para, themelore, ishte, pavarësisht nga çdo kosto, për t’u përqëndruar në krijimin e sovjetikëve armët Atomike, Eliminimi i monopolit bërthamor të SHBA dhe në këtë rast nëse nuk eliminohet, atëherë për të dobësuar kryesisht kërcënimin e një sulmi atomik në BRSS dhe aleatët e saj. Në fund të fundit, kjo detyrë u zgjidh. Më 25 shkurt 1949, deklarata e TASS u kujtua se në nëntor të vitit 1947, Ministri i Jashtëm i BRSS V.M. Molotov bëri një deklaratë lidhur me sekretin e bombës atomike, duke thënë se ky sekret nuk ekziston më. Një linjë tjetër e udhëheqjes partiake-shteti të BRSS në çështjen e armëve bërthamore u mbrojt. Pa posedimin e bombës Atomike të BRSS filloi një propagandë kundër përdorimit të kësaj arme të tmerrshme, gjë që shkaktoi mbështetje për shumë qarqe politike jashtë vendit. Nga sa më sipër, rrjedh se armët atomike luajtën një rol udhëheqës në shfaqjen e “Luftës së Ftohtë”. Monopoli amerikan për armët bërthamore ishte një nga shkaqet e fuqisë së Shteteve të Bashkuara. Duke zotëruar monopolin bërthamor të SHBA, ata u përpoqën të zbatojnë planet dhe ato ide që ishin të dobishme për ta. BRSS, i cili shpesh e pa në këto plane për të shkelur interesat e tij, udhëhoqi propagandën për ndalimin e armëve atomike, por në të njëjtën kohë, shumë shpejt, duke shpenzuar burimet ekonomike të shpresuara krijuan bombën e tij atomike, e cila ishte bërë në vitin 1949. Më 22 tetor 1949 BS prodhoi bombën e parë nukleare. Bota ishte në heshtje. America e pa me mos besim. Po trokiste një luftë e re botërore?! Bombat vetëm luftë mbjellin. Likuidimi i monopolit të Shteteve të Bashkuara për armët bërthamore ka udhëhequr BRSS, dhe Shtetet e Bashkuara për garën e armëve. Por në të njëjtën kohë, bomba atomike, si një armë e aftë për të shkatërruar jo vetëm një kundërshtar, por e gjithë bota ishte një pengesë për të lëshuar luftën e nxehtë.