Shqipëria ndër vendet më të palumtura në Europë, renditemi në vendin e 83-të

31
Sigal

Në Raportin e fundit të Lumturisë, Shqipëria është renditur në vendin e 83-të në botë, me Finlandën që vazhdon të mbajë vendin e parë.

Indeksi i Lumturisë Botërore 2023, i cili mbulon periudhën nga viti 2020 deri në vitin 2022, bazohet në kënaqësinë e vetë-raportuar nga banorët e vendeve të ndryshme. Ai gjithashtu merr parasysh faktorët e cilësisë së jetës. Kjo periudhë u shënua nga sfida të rëndësishme globale, duke përfshirë pandeminë COVID-19, luftën në Ukrainë, inflacionin dhe emergjencat klimatike.

Nivelet e lumturisë në vende të ndryshme ndikohen kryesisht nga gjashtë variabla kyç: GDP për frymë, mbështetja sociale, jetëgjatësia e shëndetshme, liria për të bërë zgjedhje të jetës, bujaria dhe nivelet e perceptuara të korrupsionit. Këta faktorë përbëjnë një pjesë të konsiderueshme të ndryshimeve në rezultatet e lumturisë. Raporti gjithashtu vë në dukje se si efektiviteti i qeverisë luan një rol vendimtar në lumturinë kombëtare.

Renditja e Shqipërisë në vendin e 83-të pasqyron një nivel të dobët të lumturisë në vend pasi vendet e rajonit dhe ato fqinje, përveç Maqedonisë së Veriut që renditet në vendin e 87-të, janë më të lumtur. Kosova renditet në vendin e 34-të, Mali i Zi në vendin e 67-të dhe Serbia në vendin e 45-të.