Audituesit: Butrinti po grabitet me koncesion

187
Sigal

Ja si plani i ri i menxhimit çon në duart e oligarkëve pasurinë kombëtare. Reagon Neritan Ceka: Ministrja përjashtoi arkeologët shqiptarë dhe bëri plan me 250 mijë euro në Londër, duke lënë në hije instiucionin e monumenteve

Plani ri i menaxhimit, Butrinti do jepet me koncesion oligarkëve

Gazeta Telegraf / Nëntor 2019

Plani i ri i menaxhimit nxit akuza se Butrinti do të jepet “me koncesion”

Prezantimi i draftit të Planit të Integruar të Menaxhimit të Butrintit ka nxitur reagime në komunitetin e ekspertëve të trashëgimisë kulturore se parku arkeologjik do t’i jepet nëpërmjet një skeme partneriteti, një fondacioni privat. Më 15 tetor, në një ceremoni simbolike të mbajtur në Ministrinë e Kulturës, drejtori i Bordit të Fondit Shqiptaro-Amerikan të Ndërmarrjeve, AADF, Michael Granoff – i shoqëruar nga ambasadorja Victoria Nuland i dorëzoi Ministres së Kulturës, Elva Margariti draftin e Planit të Menaxhimit të Integruar të Parkut Kombëtar të Butrint. Në një deklaratë për mediat, Ministria e Kulturës nënvizoi se ky plan menaxhimi ishte produkt i një bashkëpunimi 10 vjeçar me AADF dhe synonte të projektonte menaxhimin e parkut kombëtar të Butrintit gjatë dekadës që vjen.“Ligji i ri për trashëgiminë kulturore dhe muzetë specifikon krijimin e fondacioneve të posaçme, ku Ministria e Kulturës është pjesë e fondacionit dhe është drejtuese e fondacionit,” tha Margariti.“Ajo çfarë ne krijojmë në partneritet me fondacione të tjera, të cilat shkrihen më pas në një dhe krijojnë një fondacion të ri i posaçëm, ku siç thashë, ministria është në krye të saj, lind pikërisht në bazë të një plani menaxhimi, të një plani biznesi, fillojmë të flasim për herë të parë për plane menaxhimi dhe plane biznesi me një afat të paktën 10-vjeçar,” shtoi ajo.

 Projekti i planit të menaxhimit është hartuar nga firma britanike ‘Prince & Pierce’ me një financim prej 250 mijë USD nga AADF. Gjatë takimit, drejtori i bordit të AADF, Granoff deklaroi se ky projekt ka qenë një nga më afatgjatët ku është përfshirë fondacioni, duke aluduar që AADF kishte ndikuar dhe në hartimin e ligjit “Për trashëgiminë kulturore dhe muzetë”.“Ajo që kuptuam është që kyçi për zgjidhjen e çështjes së Butrintit nuk ishte të hidhnim më shumë para, por që të eksplorohej një ide tërësisht e re për menaxhimin e këtij parku, për shkak të kompleksitetit dhe të madhësisë,” tha Granoff. “Kjo na çoi tek një ligji i ri dhe një legjislacion që do ta bënte të mundur një plan të tillë menaxhimi,” shtoi ai. Prezantimi i draftit dhe deklaratat e Margaritit dhe Granoff janë shoqëruar me reagime të ashpra nga disa përfaqësues të komunitetit të arkeologëve, të cilët i ka shqetësuar përfshirja e një fondacioni privat në menaxhimin e parkut të Butrintit dhe sidomos në ndikimin që fondacioni mund të ketë mbi punën shkencore. Madje, disa nga zërat më kritikë si arkeologu Neritan Ceka, e kanë cilësuar planin e menaxhimit të integruar të parkut si një mjet për të dhënë me koncesion administrimin e tij.“E gjithë procedura jo vetëm ka qenë jotransparente dhe antiligjore, kur pretenduesi për koncesion (nuk është PPP!), përgatit vetë termat e referencës dhe e merr koncesionin pa garë,” tha Ceka. banuar që nga periudha prehistorike, Butrinti ka qenë në të shkruarën një koloni greke, një qytet romak dhe një dioqezë peshkopi. Qyteti shënoi një periudhë lulëzimi gjatë periudhës bizantine dhe regjistroi gjithashtu një pushtim të shkurtër Venecian. Qyteti antik u shpall për herë të parë si monument kulture në vitin 1948 dhe në vitin 1999 u bë pjesë e listës së trashëgimisë botërorë të UNESCO. Në vitin 2003, kompleksi ligatinor, përfshirë dhe pjesën e lagunës dhe zonën bregdetare të Butrintit – Kepin e Stillos – u shpallën Zonë Ramsar dhe Park Kombëtar. Ligji i ri për Trashëgiminë Kulturore dhe Muzetë i miratuar në vitin 2018, parashikon administrimin e pasurive kulturore në mënyrë direkt nga institucionet shtetërore ose në formë indirekte nëpërmjet fondacioneve të posaçme. Sipas ligjit, personat juridikë jofitimprurës të bashkëthemeluar ndërmjet institucioneve shtetërore, të përfaqësuar nga ministria përgjegjëse për trashëgiminë kulturore, dhe personave fizikë ose juridikë privatë, vendas apo të huaj, mund të marrin në administrim pasuri kulturore me qëllim mbrojtjen, ruajtjen, restaurimin, vlerësimin e pasurive kulturore dhe dhënien në përdorim të drejtpërdrejtë. Dyshimet për privatizimin e parkut, u shfaqën menjëherë pas shpalljes së projektit për hartimin e planit të menaxhimit të integruar një vit më parë. Ka qenë Forumi i Trashëgimisë Kulturore – një organizatë që lobon për ruajtjen e trashëgimisë në vend prej më shumë se një dekade, i cili ka dalë kundër planit të hartuar nga AADF që në gjenezën e tij. Nëpërmjet katër pikave, Forumi shprehu një vit më parë shqetësimin për “përjashtimin e ekspertëve shqiptarë të trashëgimisë kulturore nga hartimi i planeve të së ardhmes së Parkut Kombëtar të Butrintit; ishte kundër ndërhyrjes së privatëve në menaxhimin e Parkut Kombëtar të Butrintit, në formën e kafeve, restoranteve, PPP-ve, apo fondacioneve, pavarësisht nga emri dhe kontributet jotransparente që ofrojnë për ministritë.”Forumi propozoi formimin e një fondacioni publik, sipas modelit të ‘British Heritage’ në Angli – fondacion, i cili duhet të marrë përsipër menaxhimin e trashëgimisë kulturore të Shqipërisë, “të keqtrajtuar, shpërdoruar, shkatërruar dhe shitur nga grupe të pandërgjegjshëm burokratësh, që kanë drejtuar Ministrinë e Kulturës në tri dekadat e fundit.”Sipas arkeologut Neritan Ceka, ajo që ngjall më shumë habi në këtë plan menaxhimi, është dhe eksperienca e limituar në fushën e arkeologjisë dhe trashëgimisë kulturore e kompanisë zbatuese “Prince & Pierce”. “Me sa di kanë bërë edhe një plan menaxhimi ambiental të Volorekës, një punë studentësh, që e kishin ekspozuar në Muzeun Kombëtar atë ditë,” tha Neritan Ceka, jo pa shpoti për eksperiencën e kompanisë britanike. “Ndërkohë Butrinti është një nga projektet kryesore të Institutit të Arkeologjisë në bashkëpunim me Universitetin e Maçeratës, ku prej disa vitesh punojnë një grup prej gjashtë arkeologësh dhe arkitektësh,” shtoi ai. Ceka ka qenë një nga themeluesit e Parkut Arkeologjik të Butrintit në vitet 1969-1975, si dhe drejtues i ekspeditës shqiptaro-greke në vitet 1991-1993 dhe 2004-2005. Sipas të dhënave të bëra publike në faqen e saj në internet, përveç projektit që i referohet Ceka, kompania Prince & Pierce ka qenë e përfshirë në paktën dy projekte të tjera në fushën e arkeologjisë në Angli: ‘Lancaster City Council Funding Consultants Framework’ dhe ‘Herefordshire Museum Service,’ që është një muze lokaliteti.

Ndryshe nga Ceka, drejtor i Institutit të Arkeologjisë, Luan Përzhita ka një opinion më të moderuar për kompaninë britanike ‘Prince & Pierce,” me të cilën ekspertë vendas kanë mbajtur konsultime për hartimin e planit të menaxhimit. Sipas Përzhitës, përfaqësuesit e kompanisë britanike kanë bërë rreth 2-3 takime me grupin e punës që po punonte për draftin dhe madje njerëzit e AADF-së u ftuan në mbledhjen e Këshillit Shkencor të Institutit të Arkeologjisë, ku u debatua për draftin, në aspektin e kërkimit shkencor. “Ata ranë dakord dhe madje i pranuan të gjitha vërejtjet tona, pasi drafti momentalisht po hedh linjat e përgjithshme të planit të menaxhimit të parkut, kurse në hapin e dytë do të gjykohet për mendimet e ndryshme, si edhe këto prej arkeologjisë,” tha ai. Instituti i Arkeologjisë posedon shumë asete në Butrint, pronë e tij me vendim të Këshillit të Ministrave. Mes tyre ndodhet një laborator, salla të përpunimit të qeramikës, depo të magazinimit të qeramikës dhe gjetjeve arkeologjike, por edhe disa salla me funksion studimi.

“Problem është se këto do të llogariten në këtë draft si pjesë e parkut të Butrintit, kur t’i hiqen nga pronësia Institutit të Arkeologjisë,” shtoi ai. Sipas drejtuesit të Institutit të Arkeologjisë drafti i paraqitur i planit të menaxhimit, nuk është shumë i qartë mbi kërkimin shkencor, si edhe rolin e Institutit të Arkeologjisë në kërkimin shkencor që do të kryhet në parkun e Butrintit.
Ajo që bie në sy në këtë prezantim ka të bëjë me praninë e ambasadores Victoria Nuland, e cila ka qenë njëkohësisht edhe zv/ndihmës sekretare e DASH gjatë presidencës para zgjedhjes së Trump.. Me sa duket prania e disa personazheve të ish-DASH tregon se lidhjet e grupimeve të Soros me qeverinë aktuale kanë pasur një lidhje më të hershme, çka është parë edhe në qëndrimet e njëanshme të tyre gjatë mandatit Rama 1. Ky rast  pason denoncimin nga ish-Kryeprokurori Llalla për presion dhe mos fillim të hetimeve për Bankers Petrolium, shpërthimet, babëzinë me naftën shqiptare dhe mos pagimin e taksave. Të mos harrojmë se për 13 vjet nga vendburimet e naftës janë nxjerrë në vlerë monetare mbi 10 miliardë dollarë, por shqiptarët janë të varfër dhe punonjësit e naftës dhe minierave janë pa pensione ose me pensione minimale, që nuk u del as të mbushin barkun me bukë.

Neritan Ceka: Ministrja  përjashtoi arkeologët shqiptarë në planin e menaxhimit në Londër me 250 mijë dollarë

Arkeologu Neritan Ceka komentoi koncesionin e Parkut Kombëtar të Butrintit. Ceka tha se qvereria ka përjashtuar specialistët vendas duke i injoruar ata.

Sipas arkeologut grup i interesit është ministrja që përjashtoi arkeologët shqiptarë ndërsa shtoi se kanë bërë plan menaxhimi në Londër me 250 mijë dollarë, kur kanë specialistët shqiptarë.”Grupi i interesit është ministrja që përjashton arkeologët shqiptarë me tre të rëna të lapsit.

Pra, merret plani i menaxhimit të Butrintit, 250 mijë dollarë kur kjo zonjë kishte institutin e monumenteve ta bënte pa pare fare.Shkon ADF, fondacioni, 1 milionë e 200 mijë dollarë në Butrint.”-tha Ceka.

Arkeologu Neritan Ceka deklaroi se paraja amerikane ka rastin të tregojë që vjen dhe shpenzohet këtu tek ne për fjalën e lirë, dhe jo për interesat e disa personave të caktuar.

“Ligji është i mirë nëse e shohim si një dritare për të dalë nga situata ku jemi, po të bashkëpunojnë të dyja partitë politike do gjendet një vullnet pozitiv dhe do eleminohen porositë, nevoja për të ndryshuar gjendjen është për shkak të menaxhimit jo të mirë kulturor.

Të hapim këtë dritare, të fillojmë një reformë me Butrintin që pastaj inkludon me një model të ri të tipit anglez. T’i marrim të gjitha me radhë ku situata është për të qarë hallin.

Nëse Parlamenti është ai që mendojmë i fjalës së lirë, paraja amerikane ka rastin të tregojë që vjen këtu dhe shpenzohet për fjalën e lirë dhe jo për interesat e personave të caktuar.

Ky do jetë turp, nëse kjo para amerikane, nëse shpenzohen për një bord të tillë të paragjykuar, paratë e taksapaguesve amerikanë, vetëemërohet ministrja, anëtarët e bordit dhe arkeologu angelz, dhe është lënë përjashta gjithë pjesa që do të angazhohet, pjesa që presim të hyjë në shkencën shqiptare, këta janë përjashtuar me ca lëmosha.”-tha Ceka.

 

KLSH: ‘Butrinti’ është koncesion. Audituesit ‘rrëzojnë’ ministren Margariti

Teksa Ministrja Elva Margariti mundohet të shmangë faktin se parku arkeologjik i Butrintit është dhënë me koncesion, një raport i Kontrollit të Lartë të Shtetit, nxjerr zbuluar dhe përgënjeshtron ministren. Sipas KLSH, Butrini është dhënë me koncesion dhe zotërohet nga Fondi Shqiptaro-Amerikan për Zhvillim.

 

Ministrja e Kulturës, Elva Margariti deklaroi publikisht se Marrëveshja për Menaxhimin e Butrintit nga Fondacion Privat nuk ka asnjë të përbashkët me koncesionin. Një tjetër këndvështrim ka Kontrolli i Lartë i Shtetit. Në Raportin mbi ‘Efektivitetin e Politikave për ruajtjen e parqeve arkeologjike’, të publikuar në Prill 2021, KLSH e konsideron Marrëveshjen ndërmjet Ministrisë së Kulturës dhe Fondit Shqiptaro-Amerikan për Zhvillim një koncesion.

Në një nga rekomandimet e Raportit të Kontrollit të Lartë të Shtetit, thuhet: ‘Bordi i Parkut Kombëtar Butrint dhe AADF, të cilit i është dhënë me koncesion shërbimi i biletarisë së Parkut, të vlerësojnë dhe të marrin masa për rritjen e numrit të sporteleve të biletarisë’. Diferenca mes termave ‘Marrëveshje’ dhe Koncesion’ është shumë e madhe.

Koncesioni është një kontratë me përfitime financiare për organizatën private, gjë të cilën ministrja Margiriti u mundua ta përjashtonte. Ky detaj nuk është e vetmja shkelje e konstatuar nga Kontrolli i Lartë i Shtetit në Marrëveshjen për Butrintin. Audituesit shtetërorë kanë konstatuar se Ministria e Kulturës, me propozimin e vetë, ka miratuar vendimin e Këshillit Kombëtar të Trashëgimisë Kulturore ‘Për Planin e Menaxhimit të Integruar të Parkut të Butrintit’, mbi të cilin më pas është nënshkruar Marrëveshja me Fondin Shqiptaro-Amerikan.

Por, sipas Kontrollit të Lartë të Shtetit, Këshilli Kombëtar i Trashëgimisë Kulturore ka vetëm funksione këshilluese dhe jo propozuese, referuar ligjit ‘Për trashëgiminë kulturore’. Pra, Plani i Menaxhimit të Butrintit është miratuar në shkelje të ligjit nga Ministria e Kulturës. Debati publik për Parkun e Butrintit nisi, pasi Ministria e Kulturës dorëzoi në Parlament kërkesën për miratimin e Marrëveshjes me Fondacionin Shqiptaro-Amerikan për menaxhimin e sitit arkeologjik për 10 vjet.

Fondacioni Privat pritet të investojë rreth 5 milionë dollarë për përmirësimin e infrastrukturës së Parkut Arkeologjik.  Nga ana tjetër, ky Fondacion do të menaxhojë të ardhurat nga shitja e biletave, të cilat mendohet se në 10 vitet e ardhshme mund të jetë shumë herë më të larta se investimi për mirëmbajtjen e Parkut.